U Crnoj Gogri rijaliti samo posle 23h


Ustavni sud Crne Gore ocenio je da ograničenje slobode emitera, koji rijaliti programske sadržaje mogu emitovati samo posle 23 časa

ima legitiman i opšti interes, objavila je Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije "Pink M" za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, saopštila je Agencija za elektronske medije (AEM).

Tim rešenjem je utvrđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom "18" i da mogu da se emituju isključivo od 23 do šest sati ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Agencija je 2016. godine usvojila tu normu u cilju zaštite maloletnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti njihov zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj.

"Ustavni sud je ocenio da ograničenje slobode emitera ima legitiman, kvalifikovan i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala, navedena mera je proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloletnika i ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom", navodi se u saopštenju.

izvor: FoNet, 021.rs, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net