03.01.2018.

Svet ostaje bez čokolade u narednih 40 godina?


Eksperti predviđaju da će svet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima

Kakaovac može da raste samo 20 stepeni severno i južno od Ekvatora, a da bi biljka opstala, potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusov mogao bi u narednih 30 godina, usled globalnog zagrevanja, skoro da uništi ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici veruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.

Prosečan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. Od devedesetih godina prošlog veka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a su ušli na tržište kakaoa.

Snabdevanje ne ide u korak sa rastućom tražnjom, a veruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac, jer se nije promenio više stotina godina.

izvor: b92.net, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO