Radovi u toku - Na proleće gotova obnova fasada u Gradiću


Rekonstrukcija fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, bez obzira na vremenske uslove, i dalje je u toku

a po rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniše Jokića, posao će najverovatnije biti završen na proleće.

Zaštitne skele trenutno su postavljene na objektima u Begradskoj ulici, na neparnoj strani, od broja 11 do 19, i tu su u toku unutrašnji radovi. Osim toga, podignuta je kaldrma u ulicama Lisinskog i Vladimira Nazora, ka Vojnoj bolnici, gde će kada se završe infrastrukturni radovi, ona biti vraćena. Nakon toga počinje obnova fasada u tom delu podgrađa.

„Nema zastoja i u toku su unutrašnji radovi, a zbog vremenskih uslova posao se obavlja u radionicama“, rekao je Siniša Jokić, i napomenuo da se trenutno restaurira stolarija i bravarija.

Ugovori za obnovu zgrada u ulicama Lisinskog, Štrosmajerovoj 1 i 3, Prote Mihalića 14, kao i u Beogradskoj 11, 13, 15, 17, 19 i 23–25 potpisani su prošle godine, a posao je dodeljen firmi „Ornament investinženjering” iz Beograda, s kojom kao podizvođač u poslu vrednom više od 60 miliona dinara učestvuje „Niković kompani”.

U konkursnoj dokumentaciji javne nabavke piše da je rok za završetak radova na fasadama u Lisinskog 1, Prote Mihalyića 14 i Štrosmajerovoj 1 i 3, 60 dana od uvođenja izvođača u posao, dok će rekonstrukcija u Beogradskoj ulici 23–25 trajati 90 dana.

Krajem maja prošle godine Zavod za zaštitu spomenika kulture započeo je projekat obnove ukupno 21 fasade, a posao se odvija u četiri faze. Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada i krovova, restauraciju i konzervaciju malterske plastike, detalja od gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela – figura svetaca u nišama pročelja.

Stara originalna stolarija se restaurira-konzervira i farba, uz zamenu potpuno devastiranih elemenata. Osim toga, radovima je obuhvaćena i restauracija i konzervacija svetiljki od kovanog gvožđa.

Obnova fasada u Gradiću odvija se u okviru projekta pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a većina sada se restaurira prvi put.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO