Predugovore potpisalo 100 vozača: Iskusne vozače mami plata od 2.000 evra


Problem odlaska vozača iz Srbije u zemlje Evropske unije gde su daleko bolje plaćeni, nije zaobišao ni novosadskog gradskog prevoznika - JGSP "Novi Sad"

Iz ovog gradskog preduzeća saopštavaju kako su, u saradnji sa gradskim vlastima, uspeli da obezbede dovoljan broj radnika. Sa druge strane, međutim, sindikalci upozoravaju da pravi problem tek predstoji, i da će firmu ove godine napustiti duplo više radnika nego lane, prenose Novosti.

Iz JGSP, međutim, ne strahuju od nedostatka vozača i tvrde da će se prevoz odvijati po redovnom planu.

Kao potvrdu toga imamo i vest da je Komisija Vlade Srbije na prvoj sednici u ovoj godini odobrila zapošljavanje još 30 vozača, a u skladu sa dogovorom iz prošle godine - jasni su u JGSP. - Zahvaljujući tome, ali i naporima rukovodstva preduzeća, sindikata "JGSP Novi Sad 1911", Samostalnog sindikata JGSP "Novi Sad" i oba udruženja vozača i mehaničara, preduzeće nema problema sa odlascima vozača, prenose Novosti.

U JGSP, takođe, kažu kako su situaciju sa najavljenim odlaskom vozača dočekali spremno, tako da se već duže vreme pravi interna baza kadrova koji moraju da prođu sve faze testiranja i selekcije u skladu sa najvišim svetskim normama.

- Dnevno imamo po nekoliko molbi vozača koji žele da rade u našem preduzeću, a javljaju se čak i vozači iz Beograda i ostalih gradova u Srbiji - jasni su u JGSP. - Sa novim odobrenjem da se zaposli 30 vozača, njihov broj se povećava sa 610, koliko ih je bilo i pre tri godine, na današnjih 640, što je dovoljno da se obezbedi funkcionalan javni prevoz.

Sa druge strane, Obrad Tepić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u JGSP, objašnjava da je firmu lani napustilo oko 60 vozača, a da bi ove godine moglo da ode još 150 njegovih kolega. Razlozi za to su jasni, jer iskusan vozač u inostranstvu može da zaradi i više od 2.000 evra.

- Koliko mi je poznato, predugovore je već sada potpisalo oko 100 naših vozača, koji bi trebalo da odu u Nemačku - ukazuje Tepić. - Deo kolega trebalo bi da ode u penziju, a tu su i oni koji sami nalaze poslove. Nezgodno je to što nam odlaze iskusni vozači, sa stažom od 10 ili 20 godina.

A novi vozači koji se sada zapošljavaju ne planiraju da ostanu do penzije. Potrebno im je da u radnu biografiju unesu da su vozili gradski autobus, jer su tako mnogo cenjeniji. Nama je za neometan rad potrebno oko 630 vozača, a trenutno nas je 610.

Nadam se da će se rešenje naći, jer je to već postao problem na državnom nivou, prenose Novosti.

izvor: Novosti, agencije, foto: ilustracija

Više od 100 vozača ovog meseca odlazi u Nemačku