Pola milijarde evra za polovnjake iz Evrope - kolona duga 700 kilometara


Stanovnici Srbije su protekle godine potrošili pola milijarde evra na kupovinu i registraciju "krntija" iz Evrope i još isto toliko na nove automobile

Kako piše Politika, kada bi se poređali svi polovni automobili koji su uvezeni 2017. godine, jedan iza drugog, branik uz branik, to bi bila kolona duga oko 700 kilometara. Ili slikovitije, neprekinuto bi se protezala od Horgoša do Preševa i od Šida do Beograda. Primenjeno isto čudo na novokupljene automobile, "voz" bi bio dug više od 100 kilometara.

U novcu sabrano, stanovnici Srbije su protekle godine potrošili pola milijarde evra na kupovinu i registraciju "krntija" iz Evrope i još isto toliko na nova vozila. Dakle, računica je takva, milijardu evro je utrošeno na popunu i osveženje nacionalnog voznog parka.

Predsednik srpske Asocijacije uvoznika novih vozila i delova Miloš Petrović za Politiku iznosi tačne cifre.

"Prodaja novih vozila u 2017. godini od 26.879 jedicina beleži rast pd 15,54 odsto u odnosu na 2016. godinu, što je već nekoliko godina zaredom u blagoj ekspanziji kada govorimo o novim vozilima. Tržište se polako oporavlja, ali je daleko od rezultata iz 2008. godine, kada se prodavalo i oko 60.000 novih vozila. Ono što je zabrinjavajuće jeste da je rast uvoza polovnih vozila znatno veći i da su samo 2017. godine uvezeno 158.462 plovna vozila od čega približno 100.000 vozila s emisijom evro 3. Napominjem da je evro 3 počeo da se proizvodi 2000. godine što znači da ima među uvezenim i "punoletnih automobila"", navodi Petrović.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija