Ovih dana sledi poskupljenje alkohola, kafe i cigareta


Zbog usklađivanja akciza, ovih dana doći će do poskupljenja kafe, cigara i žestokih alkoholnih pića

Ovakva navika, ubuduće će vas koštati i do 10 dinara više na dnevnom nivou, ukoliko svakodnevno konzumirate jednu paklu cigara. Domaćinstva u kojima je više strastvenih pušača, čija su potrebe i navike još veće, svakako će to i osetiti kada se bude svodila računica na kraju meseca.

Kafa, cigare i alkohol ne spadaju u osnovne životne namirnice, već predstavljaju svojevrstan luksuz, ističe predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović.

"Ako je u Evropi pakla cigareta 5 evra, a kod nas još uvek 2 ili 3, onda tom poskupljenju ne treba pridavati značaj. Ja jesam pušač i to lično ne pozdravljam, jer svaki dinar je preskup u ovoj situaciji. Bilo šta da poskupi jedan dinar, utiče na životni standard. Naravno, bili bismo najglasniji i najveći protivnici poskupljenja životnih namirnica – ulje, šećer, brašno i sve ono što je neophodno svakom domaćinstvu na mesečnom nivou", kaže za RTV Papović.

Usklađivanje akciza ustaljena je praksa u Srbiji u ovom periodu godine ističe ekonomski analitičar Žarko Galetin, dodajući da su na dnevnom nivou to mali nameti na potrošače, ali ujedno i značajna sredstva u državnom budžetu dugoročno posmatrajući situaciju. Međutim, kada je o poskupljenjima reč, Galetin tvrdi da bi tu trebalo povući jasnu granicu.

"Najavljuju se i poskupljenja i nekih prehrambenih proizvoda, što ja, lično, mislim da nema ekonomskog razloga i osnova. Imajući u vidu da naše strateške sirovine, esencijalne sirovine od kojih derivira ceo prerađivački sektor, a to su žitarice i uljarice su praktično na nivou cena iz prošle godine. Ja ću podsetiti da su kukuruz i soja danas jeftiniji nego u vreme žetve, što je potpuno jedan paradoks", kaže Galetin za RTV.

izvor: rtv.rs, foto: nenetus/freedigitalphotos.net