Ogromne štete zbog nelegalne seče mladih stabala


Svake godine nekoliko dana pred Božić počinje i krađa hrasta kitnjaka u Nacionalnom parku Fruška gora

Šteta, koju nelegalna seča mladih stabala napravi je ogromna, a kako bi sprečili uništavanje sadnica Nacionalni park svake godine na Badnji dan na Trgu slobode deli badnjake.

Čuvarska služba Nacionalnog parka „Fruška gora" nekoliko dana obilazi teren u nameri da srpeči nelegalnu seču mladog hrasta kitnjaka.

"Mi uglavnom imamo naše ljude koji su raspoređeni na celom prostoru Fruške gore i koji na neki način pokušavamo da sprečimo te ilegalne radnje. Naravno bilo je tu ranijih godina i nekih slučajeva gde su napravili velike materijalne štete. Spremili smo ove godine negde oko 17.000 badnjaka tako da ćemo podeliti jedan deo u Novom Sadu i u ostalim mestima koja su na Fruškoj gori", rekao je za RTV Miroslav Jakovački, rukovodilac čuvarske službe.

Lokacije na kojima se nalaze mlade sadnice hrasta najprivlačnije su kradljivcima, ali iz Nacionalnog parka apeluju na građane da se taj hrast ne seče, jer je potrebno od pet do 10 godina da jedna sadnica uspe u prirodnim uslovima.

"Ni jedna kazna nije adekvatna kada se uništi tako jedno stablo hrasta koji je negovan prvo u rasadniku ili prirodno obnovljen, znači pet, deset godina, kazne su neadekvatne u odnosu na štetu koja je pričinjena", dodao je jakovački.

Poslednjih desetak godina pred božićne praznike ispred gradskih pijaca prodaje se badnjak. Trgovci do tog prazničnog simbola dolaze iz raznih delova Vojvodine, pa čak i iz Srbije.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO