Novosađani unose dva i po puta više soli - nego što je preporučeno


Prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, prosečan unos soli kod odraslog stanovnika iznosi 12 grama

na dnevnom nivou umesto najviše 5 grama, koliko preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

To bi značilo da svaki Novosađanin unese dva i po puta više soli, nego što je preporučeno.

Konzumiranje soli gotovo je nemoguće izbeći, a najviše je ima u gotovim supama, suhomesnatim proizvodima i osnovnoj životnoj namirnici, hlebu i pecivima. Međutim, preteran unos tog začina češće je loša navika, nego stvarna potreba, kažu građani.

U 100 grama hleba nalazi se oko 1,37 grama soli, što znači da sa 200 grama hleba unosimo polovinu ukupne bezbedne dnevne količine tog sastojka.

"Jedini izuzetak kada možemo da kažemo da je indikovano i značajno da se so nalazi u takvim tečnostima, rastvorima, odnosno napicima su napici koji su posebno namenjeni određenoj kategoriji stanovništva, to su fizički aktivne osobe, sportisti", kaže za RTV Milka Popović, specijalista higijene, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Eksperiment, sproveden među studentima, govori da se upotreba soli u menzama smanjila za polovinu, samo zato što su slanici sklonjeni sa stolova.

Kontrolom i edukacijom zaposlenih koju je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine sa Gradskom upravom za zdravstvo, u predškolskim ustanovama u poslednjih devet godina, smanjena je upotreba soli u ishrani za više od 50 odsto.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija