Novkabel više nema dugova - sada može nesmetano da posluje


Unapred pripremljeni plan reorganizacije u Novkabelu okončan je uspešno

Ovaj novosadski proizvođač kablova, kako za Novosti objašnjava direktor Novkabela Zoran Stanojević, više nema dugova, prešao je iz državnog vlasništva u vlasništvo poverilaca i sada može nesmetano da posluje.

Privredni apelacioni sud u Beogradu, navodi Stanojević, odbacio je sve žalbe poverilaca i krajem decembra u Novkabel je stiglo rešenje kojim je potvrđeno da je ovaj proces završen.

"Sada je Novkabel i formalno u većinskom vlasništvu najvećih poverilaca, odnosno kompanije Ju point, koja je deo Ist pointa, i koja poseduje 86 odsto kompanije. I ostali poverioci su konvertovali svoja potraživanja u vlasništvo nad fabrikom, tako da mi do kraja godine nemamo nikakve dugove, a na novim vlasnicima je da odluče šta planiraju dalje sa fabrikom", navodi Stanojević.

Fabrika trenutno ima 296 radnika, a prema rečima Stanojevića, prosečna plata je 44.000 dinara. Direktor fabrike je mišljenja da će novi vlasnik nastaviti proizvodnju, a procenjuje da je potrebno ulaganje od oko devet miliona evra kako bi se kupio sav neophodan repromaterijal, pojednostavila i osavremenila proizvodnja, i kako bi kablovi mogli da budu ponuđeni na tržištu Evrope.

izvor: Novosti, agencije, foto: ilustracija