Novi Žeželjev most posle više od 18 godina - uskoro ukljanjanje montažno demontažnog mosta


Novi železničko-drumski most preko Dunava u Novom Sadu trebalo bi da u martu bude funkcionalan za železnički saobraćaj
dok će se polovinom ove godine završiti i svi prateći radovi, te će biti u punoj funkciji i za drumski i za železnički saobraćaj, saznaje Dnevnik s gradilišta ovog mosta.

Odgovorni projektant železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu Aleksandar Bojović pokrenuo je anketu kako bi trebalo da se zove novoizgrađeni most, koji je u javnosti prozvan „Novi ’Žeželjev’ most“. Novi most gradi se nedaleko od starog Žeželjevog mosta, koji je srušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

U objavi na internet portalu „gradnja.rs“ Bojović je istakao da je naziv „Žeželjev“ most neodgovarajući zbog više razloga.

„Apsolutno je neuobičajeno u svetu da se mostovi zovu po svojim projektantima. Slično je i u drugim oblastima stvaralaštva – umetnosti, drugim oblastima tehnike, medicini... Najslavniji mostovi u svetu – Golden gejt, Most u luci u Sidneju, Mio vijadukt, most Fort, ne zovu se po projektantima iako su njihovi projektanti svetski poznati i priznati“, objašnjava Bojović.

Oko mosta u toku je izgradnja pristupnih saobraćajnica, a nakon puštanja u rad novog mosta, biće uklonjen stari montažno-demontažni drumsko-železnički most koji je u funkciji od 2000. godine i železničkom prugom spajao je dve obale Dunava kod Novog Sada.

Pravi naziv srušenog Žeželjevog mosta zapravo je bio „Most bratstva i jedinstva“, ali je među građanima zaživeo naziv po projektantu tog betonskog železničkog mosta.

Pokrajinska vlada ove godine opredelila je oko 790 miliona dinara za finalne radove na novom mostu, kao i za uklanjanje starog. Taj novac realizovaće se posredstvom Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, koja je i u prošloj godini za gradnju novog mosta isplatila oko 800 miliona dinara.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je nedavno za RTV da bi železnički saobraćaj preko „Žeželjevog“ mosta, po najavama izvođača radova, trebalo da bude pušten do kraja marta.

Kako je tada Vučević objasnio, „Žeželjev“ most predstavlja projekat od nacionalnog, ali i evropskog značaja, i jedan je od ključnih uslova da se realizuje strateški projekat brze pruge Beograd–Budimpešta.

"Nakon puštanja železničkog saobraćaja, očekuje nas završetak pristupnih saobraćajnica, na kojima su radovi trenutno u toku, i mislim da će polovinom iduće godine biti kompletno završen „Žeželjev“ most", rekao je gradonačelnik Novog Sada.

izvor: dnevnik.rs, rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

Novi Žeželjev most čeka vozove i traži novo ime