07.01.2018.

Novi Sad ulaže u dogradnju i obnovu škola i obdaništa


Izgradnje novih vrtića ili škola neće biti u 2018. godini

ali će biti dogradnje sadašnjih zgrada i radova koji će poboljšati uslove korišćenja postojećih školskih i predškolskih objekata, kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje.

U planu za ovu godinu je i izrada projekata i dobijanje dozvole za novi vrtić u Orahovoj ulici na Klisi, nakon čega bi trebalo da usledi i gradnja. Osim toga, u 2018. godini iz pokrajinskog buyeta će biti izdvojeno 45,3 miliona dinara za završetak dugoočekivane centralne kuhinje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, odakle će obrocima biti snabdevani svi državni vrtići u Novom Sadu.

U Gradskoj upravi kažu da je u ovoj godini planirana i nadgradnja terase i formiranje radnih soba u vrtiću u Rumenki, dogradnja i formiranje radnih soba i prihvatne kuhinje u zabavištu u Starim Ledincima, a predviđaju se i radovi „u cilju ozakonjenja objekata” PU u Bukovcu, Kaću, Kovilju i u ulicama Polgar Andraša i Antona Urbana. U planu je, između ostalog, i završetak obnove zabavišta u Ulici Pavla Papa.

Najveći investicioni poduhvat i ove godine biće gradnja Muzičko-baletske škole s koncertnom dvoranom na Limanu 3, odnosno nastavak radova, za šta je planirano nešto više od 300 miliona dinara. Po informacijama iz Gradske uprave, u 2018. godini će biti ugrađene toplotne pumpe za zagrevanje Gimnazije „Isidora Sekulić”, za šta je namenjeno 37,2 miliona dinara, računarskom opremom ponoviće se gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”, „Svetozar Marković” i „Isidora Sekulić”, kao i Srednja škola „Svetozar Miletić”, u ukupnom iznosu od 1,8 milion dinara.

Što se tiče godine za nama, 34,6 miliona dinara izdvojeno je za rekonstrukciju i sanaciju vrtića u Ulici Zlatne grede 6, odnosno 6,7 miliona na sanaciju vrtića u Ulici Pavla Papa 9. Radovi na oba objekta su još uvek u toku. U vrtiću u Marodićevoj ulici zamenjena je dotrajala spoljašnja stolarija, a u vrtiću u Ulici Branimira Ćosića još uvek je u toku adaptacija tavanskog postora u biblioteku, rekonstrukcija krova, oluka i streha, kao i popravka fasade i zidova. Najviše novca iz buyeta, što se tiče obrazovanja, prošle godine bilo je usmereno na izgradnju Muzičko-baletske škole. Za to je utrošeno nešto više od 320 miliona dinara. Osim toga, neke od većih investicija bile su nabavka računarske opreme i klima-uređaja za učionice u TŠ„Mileva Marić Ajnštajn”, u vrednosti od 2,5 miliona dinara, kao i ugradnja sistema za automatsku dojavu požara u „Svetinoj” gimnaziji, za dva miliona dinara.

izvor: dnevnik.rs, foto: novisad.rs

POPULARNO