"Neće doći do ugrožavanja javnog prevoza u Novom Sadu - neke stvari koje ne zavise od Grada"


Najveći broj građana u Srbije je svestan da je Novi Sad evropska prestonica kulture, ali jedan ne mali broj ne razume šta će doneti ta titula

kako će to biti manifestovano i kako će se odraziti na kvalitet života, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, rekao da je najveći kompliment za Novi Sad izrekla makedonska pevačica Kaliopi, kada je napisala da Skoplje treba da se ugleda na Novi Sad kada organizuje kulturne događaje.

Govoreći o bezbednosti u gradu, Vučević je rekao da statistika za 2017. pokazuje da imamo identičan broj izvršenja krivičnih dela kao i u 2016. godini, te da niko ne može da garantuje da u gradu od 400.000 stanovnika neće ništa loše da se desi.

"Nisu svi u Novom Sadu dobronamerni i ne shvataju da nije normalno da šetaju sa oružjem i tuku se po ulicama. Njima pogoduje kada dobiju medijsku pompu, jer su onda veći mangupi. Sa druge strane, deo građana živi u ambijentu kao da je ovo Novi Sad sa kraja 80-ih, sa 150.000 stanovnika, bez ratova i sankcija iza sebe", rekao je on.

Vučević ističe da smo 2013. godine, nakon četiri godine, konačno dobili načelnika policijske uprave i da smo, sa 250 policajaca, popunili policijski sastav.

Kada je u pitanju Metadonski centar, gradonačelnik je potvrdio da je nakon pisanja medija o tom problemu reagovala Komunalna policija i Gradsko zelenilo, da je lokalitet u ulici Mikole Kočiša saniran, uređen i da je zamenjena rasveta.

Kao razlog za dugogodišnji nemar po tom pitanju Vučević navodi činjenicu da će uvek biti toga da se neko krije iza kakvog pravilnika ili odluke, ali da svi znamo da ova problematika nije iz leta 2017. kao i da izveštaji policije pokazuju da je na tom lokalitetu prijavljeno samo jedno izvršeno krivično delo.

"Ispunili smo zahtev da se izmesti Metadonski centar i on neće biti na toj adresi, nego će verovatno da ide u neki dom zdravlja. Ali onda će da uslede pitanja zašto u nečiji dom zdravlja, itd. Moramo da se zapitamo da li je svako od nas spreman da bude deo procesa koji rešava probleme ili je lagodnije izabrati poziciju kibicera", pita se on.

Na pitanje kakva je budućnost Javnog gradskog saobraćajnog prevoznika "Novi Sad" i da li postoji bojazan da ćemo ostati bez javnog prevoznika, Vučević je bio kategoričan.

"Apsolutno ne. I dalje traje utvrđivanje činjenica, primio sam predstavnike sva tri sindikata. Imate neke stvari koje ne zavise od Grada, a to je broj vozača i otvoreno tržište Evrope, gde su jače plate i bolji uslovi za rad", rekao je on.

Vučević je dodao i da je važno kakvi su odnosi među ljudima u firmi, i dodao da ne može da isključi tezu da su vozači u ozbiljnom sukobu sa rukovodstvom firme.

Potpisao sam nalog budžetskoj inspekciji za proveru poslovanja i trebaju mi relevantni podaci da bih mogao da sudim. Već duže vreme dobijam informacije o problemima u ovom preduzeću, a ove sedmice sam imao težak sastanak sa vozačima. Dobio sam uveravanje da neće doći do ugrožavanja javnog prevoza u našem gradu", naglasio je on.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO