10.01.2018.

Ne zna se tačno rastojanje između naplatnih rampi - Merenje srednje brzine samo na jednoj deonici


Sistem merenja srednje brzine se, uprkos najavama, ne koristi na svim auto-putevima jer se "ne zna tačno rastojanje između naplatnih rampi"

Kako piše Politika, vozači su primetili da se na većini deonica ne meri srednja dozvoljena brzina, iako su nadležni najavili početak rada ovog sistema za prve dane septembra prošle godine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da se srednja dozvoljena brzina meri samo na deonici auto-puta između Šida i Šimanovaca, dok se za ostale deonice sistem još uspostavlja.

Prema njihovim rečima, problem je u merenju tačne udaljenosti između naplatnih rampi kako bi se precizno znalo za koliko se vremena stiže od tačke A do tačke B. MUP objašnjava da je to neophodno kako kazne za prekoračenje brzine ne bi "padale" na sudu.

Na pitanje Politike zašto se to nije učinilo od septembra prošle godine, kada je počela primena sistema, jer svako ko ima automobil može da izračuna koliko kilometara ima, recimo, od naplatne rampe u Vrčinu do naplatne rampe kod Niša, u MUP-u su rekli da nije do njih, te su odgovornost prebacili na "Puteve Srbije".

"Putevi Srbije" su za ova pitanja predložili obraćanje Upravi saobraćajne policije.

Merenje srednje brzine kretanja vozila na auto-putu počelo je u septembru prošle godine. Reč je o projektu MUP-a i "Puteva Srbije", kojim mere srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe. Plan je bio da svi oni koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara budu kažnjeni.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO