06.01.2018.

Kakva sudbina čeka Spens? U igri i privatno-javno partnerstvo...


Otvaranje ponuda za javno-privatno partnerstvo u JKP Stan zakazano je za 15. januar

Rok je, prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, produžen na zahtev potencijalnih privatnih partnera, ali produženje roka ne znači i da će to komunalno preduzeće na ovaj način izaći iz krize.

"Tog dana trebalo bi da vidimo hoće li uopšte biti ponuda i kakve su. Ako ne uspe prvi poziv za javno-privatno partnerstvo, donećemo odluku na nivou Grada da li ćemo ući u drugi javni poziv sa korigovanim uslovima ili ćemo preduzeti neki od alternativnih poteza. Jedan od njih je i gašenje Stana ili potpuna reorganizacija tog preduzeća sa manjim brojem zaposlenih i sa fokusiranjem samo na određene poslove kojima se oni bave", rekao je Vučević.

Govoreći o sudbini Apoteke Novi Sad, Vučević je iskazao mnogo veći optimizam.

"Imali smo prvi intervju pred Komisijom za javno-privatna partnerstva pri nadležnom ministarstvu. Oni su postavljali određena pitanja, mi imamo rok da odgovorimo i čekaćemo odluku Komisije da li imamo zeleno svetlo da idemo na javno-privatno partnerstvo za Apotekarsku ustanovu Novi Sad. Tu sam veliki optimista, i to je prva apotekarska ustanova koja se javila da ide na privatno-javno partnerstvo. Neke opštine su išle na izdavanje prostora privatnim apotekama, a da im oni preuzmu deo zaposlenih, ali mislim da to nije sistemsko rešenje problema", izjavio je gradonačelnik Novog Sada.

I za još jedno problematično gradsko preduzeće traži se rešenje. U pitanju je Spens, sa velikim dugovima i istim takvim troškovima održavanja. Jedan od koraka Skupština grada je preduzela pred kraj 2017. godine, kada je odobrila 400 miliona dinara Spensu za isplatu dugova tog preduzeća Novosadskoj toplani.

"Tu moramo otvoriti dijalog na nivou Grada. Ako hoćemo mi da ga održavamo, moramo da dajemo više novca. Ako ga želimo i dalje, čak i milijardu dinara godišnje. Ako je to simbol grada, on mnogo košta", zaključio je gradonačelnik Miloš Vučević, dodavši da su u igri i privatno-javno partnerstvo, ali i neke radikalnije mere.

izvor: dnevnik.rs, b92.net, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO