Kako se naspavati...


Nesanica u određenoj životnoj fazi pogađa jednu od tri osobe

Osim što dovodi do hroničnog umora i nedostatka koncentracije, dugotrajni nedostatak sna generalno ima negativan uticaj na zdravlje.

Između ostalog, nedostatak sna može negativno da utiče na zdravlje srca, da izazove depresiju, ili prouzrokuje Alchajmerovu bolest, pa je vrlo važno voditi računa da se dobro naspavamo.

Pritom treba imati na umu da nam je potrebna različita količina sna. Odraslim osobama potrebno je 7 do 8 sati, dok starije osobe u proseku spavaju manje.


Možda je problem u popodnevnom snu 

Uzroci popodnevne dremke mogu da budu različiti - loše navike spavanja, različito vreme odlaska na spavanje i buđenja, rad u smeni, ili redovno uzimanje pojedinih lekova, popout onih za povišeni krvni pritisak, bolesti štitaste žlezde, alergije, astmu, depresiju... Ako nekad spavate popodne, važno je da taj ritual ne traje predugo, kako ne bi remetio noćno spavanje.

I hrana i piće mogu da prouzrokuju nesanicu 

Alkohol je dobar sedativ, ali dovodi do učestalih buđenja u kasnijim fazama noći, dok kofein i nikotin podstiču budnost. Nesanicom mogu da se nazovu i poremećaji spavanja poput sindroma nemirnih nogu, od kojeg pati deset posto ljudi.

Znatno češći poremećaj je opstrukcijska apneja (zastoj disanja koji dovodi do sniženog nivoa kiseonika u telu), od koje pati 24 odsto muškaraca i devet odsto žena, a može da se ispostavi kao ometajući faktor prilikom uspostavljanja dijagnoze.

Uredsredite se na pozitivne aspekte sna 

Uvek imajte u vidu pozitivne stvari koje nosi dobar san: manju osetljivost organizma na bolesti, više energije, vedrije raspoloženje, bolju kontrola težine i bolji seks.

Podesite alarm - za spavanje 

Dopisivanje na društvenim mrežama pre spavanja je "zarazno", pa često previdimo vreme za odlazak u krevet. Namestite zato alarm i, kada pozvoni, ostavite svu tehnologiju po strani.

Odredite lične rituale 

Počnite s nečim manjim, poput ostavljanja mobilnog telefona sat vremena pre sna, ili tople, mirišljave kupke, ili čitanja poglavlja neke knjige ili časopisa.

Vodite dnevnik spavanja 

Pokušajte da zabeležite sve dobrobiti spavanja koje ste primetili na sebi, na primer ako ne prespavate ceo vikend, ili se budite sveži ujutro.

izvor: b92.net, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net