11.01.2018.

I asfalti u gradu mogu postati platno - Novosađanin pionir 3D umetnosti u Srbiji


Talični Tom na konju ili Betmen, mogu učiniti svakodnevicu posebnom

Za tu trodimenzionalnu umetnost zaslužan je akademski slikar Milivoj Kostić. On je preko interneta saznao za taj vid umetnosti i odlučio da u Srbiji bude pionir.

Kako kaže, efekat trodimenzionalne slike koji se može videti iz samo jednog ugla je jedinstven.

"Ona vam odaje utisak trodimenzionalnosti, neke nove dubine, dakle slike neke izlaze iz te pukotine, i možete da stanete tu da se fotografišete i da celi budete u toj slici", kaže Milivoj Kostić za RTV.

Kako je Milivoj veliki zaljubljenik u klasično slikarstvo, ali i stripove, to su ujedno i njegovi najveći i neiscrpni izvori ideja.

On koristi krede i tempere za beton koje su ekološke i ne sadrže otrove, a slike su postojane na asfaltu po nekoliko dana, čak i po kiši.

"Prosečna dimenzija slike je 15, 20 m2... dakle kao neka dnevna soba, tri ili četiri dana traje crtanje zavisi od detalja i komplikovanosti motiva", objašnjava Milivoj.

Do sada, Milivojeve slike bile su posebni ukrasi na Zmajevim dečijim igrama, kao i na drugim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Čar u svemu tome vidi u samom performansu i komunikaciji sa publikom.

"To je danas ono što je neminovnost, jedno od rešenja kako publiku vratiti ka slikarstvu, pošto kod nas postoji vid bojazni i straha. Svaka od slika koja se uradi u gradu je izložba na otvorenom i lako komunicira sa publikom , sa nekim ko će lako da odagna svoj strah od likovne umetnosti", objašnjava on.

Možda će u bliskoj budućnosti biti sve više takvih slika na ulicama. Tome se svakako nada Milivoj Kostić, jer kako kaže Džordž Bernard Šo: "Bez umetnosti okrutnost stvarnosti bi učinila ovaj svet nepodnošljivim".

izvor: rtv.rs, foto: printscreen

POPULARNO