Gradski prostori postaju "urbani džepovi" - kreće se od Sremske Kamenice


Prvi urbani džepovi, u okviru projekta Evropske prestonice kulture 2021, planirani su u Sremskoj Kamenici, na Detelinari i u Kovilju

Ideja je da prostori na otvorenom, bez trenutne namene, dobiju raznolike sadržaje koji će građani koristiti za komunikaciju, igru, sportske aktivnosti.

Urbane džepove osmišljavaju studenti sa Departmana za arhitekturu i urbanizam, i u razgovoru sa građanima planiraju kako bi ti prostori u gradu mogli da dobiju ekološku, upotrebnu i socijalnu vrednost.

Trg Zmaj Jove u Sremskoj Kamenici prvi je „urbani džep” koji će se sređivati u sklopu uređenja 46 mikrolokacija u Novom Sadu.

Ugovor za uređenje „džepa” na sremskoj strani dodeljen je firmi „Korali” iz Kraljeva, u zajedničkoj ponudi s preduzećima „Graditelj NS” i „KLM inženjering TM” iz Novog Sada. Pomenute firme dobiće 7,5 miliona dinara, bez PDV-a, za građevinske radove i opremanje prostora, a posao su dobile kao jedini ponuđači na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI). Rok za završetak radova je 74 kalendarska dana.

izvor: agencije, foto: facebook.com/NoviSad2021