Gojaznost, hrana s aditivima... krivci za ranije sazrevanje


U poslednjih nekoliko godina primetan je sve raniji početak polnog sazrevanja kod dece


Kod devojčica je ta pojava zabeležena i mnogo ranije, ali kod dečaka je to novost, koja je iznenadila mnoge stručnjake.

– Brojni faktori utiču na rast i razvoj kod dece: stanje uhranjenosti, genetski činioci, hormonski status i slično – kazala je za Dnevnik pedijatar-endokrinolog dr Ivana Vorgučin – Pojava ubrzanog sazrevanja se danas najviše obrazlaže uticajima gojaznosti među decom, brojnih faktora iz spoljašnje sredine i hemikalija iz okruženja, kao i hrane s povećanim sadržajem aditiva i hormona.

Po rečima sagovornice Dnevnika, veoma je važno utvrditi da li se radi o ubzanom sazrevanju ili o pravom preranom pubertetu. Kod devojčica je rast grudi prvi znak puberteta, a ukoliko se javi pre osme godine, to je znak da traba uraditi ispitivanje. Kod dečaka se kao prvi znak puberteta javlja porast volumena testisa, i to nakon devete godine. Ako se ta pojava primeti pre, ona zahteva endokrinološko ispitivanje i ako se utvrdi postojanje preranog puberteta, potrebno je lečenje.

– Pojačano znojenje i pojava dlačica pubično i pod pazuhom kod dece u ranom uzrastu su vrlo česta pojava – rekla je dr Vorgučin. – Ako nema porasta grudi, odnosno testisa, radi se o izolovanoj pojavi pubične ili pazušne maljavosti zbog, vrlo verovatno, konstitucionalno ubrzanog sazrevanja. Ukoliko se kod te dece ispitivanjem ne utvrdi postojanje preranog puberteta, potrebno je samo dalje praćenje rasta i razvoja.

izvor: dnevnik.rs, foto: Ben Schonewille/freedigitalphotos.net