10.01.2018.

Fruškogorski koridor graditi od novca za aerodrom - Na trasi koridora 30.000 preduzeća


Koncesionar za međunarodni aerodrom „Nikola Tesla” je izabran

Francuska kompanija „Vensi erports” upravljaće njime u narednih 25 godina. Od tog aranžmana će se u državnu kasu sliti 501 milion evra. Država će, osim toga, ubirati i godišnju taksu od 16 miliona evra. Uz to, koncesionar se obavezao na to da u našu najveću vazdušnu luku investira 723 miliona evra. Treba reći i da će se oko 417 miliona evra sliti u državnu kasu, a ostalo ide ostalim akcionarima, pa i onim malim, to jest građanima.

U Vladi Srbije nisu krili da su izabranim partnerom izuzetno zadovoljni. Ponudili su dobar model koji, sem deviznog priliva, doprinosi i dodatnom unapređivanju i modernizaciji kapaciteta najveće vazdušne luke u zemlji. Sada na red stiže isto toliko važno pitanje kao što je bio izbor i samog koncesionara: gde uložiti novac koji će nam se naći na raspolaganju? Stručna javnost tu ima ujednačen i jasan stav i o tome gde uložiti kao i o tome gde novac ne treba plasirati. Svi se slažu u tome da je potrebno oformiti dobar tim koji će pratiti realizaciju ugovora, odnosno da koncesionar ispuni sve na šta se obavezao u ponudi i na šta će se obavezati sklapanjem ugovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da deo novca treba uložiti u vraćanje dugova, odnosno smanjenje javnog duga.

Što se tiče plasmana novca, tu takođe postoji saglasnost: treba ga plasirati u izgradnju i završetak infrastrukturnih projekata, prenosi Dnevnik.

O budućem trošenju profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Ljubodrag Savić kaže:

– Bilo bi dobro da novac od koncesije uložimo u infrastrukturu i za završetak putnih koridora – naglašava on. – Pri tome ne treba zaborviti ni putnu mrežu u blizini koridora, odnosno da se tu uključe i putevi odnosno krajevi koji se povezuju na koridore. Mislim tu na Moravsku magistralu ili put koji treba da poveže Novi Sad, Rumu i Šabac s tunelom kroz Frušku goru. Pri izboru investicija treba voditi računa o tome da to budu frekventni pravci i da su blizu mesta gde ima dovoljno stanovništa, i to mladih ljudi, kao i privrednih aktivnosti. Ako se i bude ulagalo u nešto van saobraćajne infrastrukture, treba to da budu trajni objekti gde će i rezultati biti takvi.

Savić podseća na to da u ovom trenutku imamo uzor u šta ne treba ulagati. Dobar primer je privatizacija dela „Telekoma”. Tada je 750 miliona dolara mahom otišlo u potrošnju. Ne treba od tog novca krečiti javne objekte i uopšte ulagati u potrošnju.

Za Vojvođane je svakako najzanimljivija regionalna dimenzija budućih ulaganja u pomenuti put. Na trasi budućeg Fruškogorskog koridora radi 30.000 malih i srednjih preduzeća. Njima bi pristup modernoj saobraćajnici koja se vezuje na koridore i te kako dobrodošao za dalji razvoj poslovanja, prenosi Dnevnik.

Ugovor o koncesiji za „Nikolu Teslu” treba da se potpiše za 60 dana. Tada će i svi detalji biti poznati pa će biti lakše i komentarisati buduće poteze. Jer novac je lako potrošiti, a na pametan način je kod nas uvek bio malo teže.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO