08.01.2018.

Evo šta se dešava u telu kad se prejedemo


Možda vas to ubedi da se kontrolišete

"Trudnoća" od hrane
Kada unesete više hrane nego što je vaše telo naviklo, stomak se rastegne kako bi napravio mesta za taj "kraljevski" obrok. Loša vest je da zbog tog izgledate kao da ste u osmom mesecu trudnoće, a dobra da će se stomak smanjiti kada hrana stigne u digestivni sistem.

Ipak, da biste sprečili da do toga uopšte dođe, najvažnije je da jedete sporije. Ukoliko znate da ćete uneti veći obrok, odvojite vreme za to i uživajte u hrani. Polako žvaćite, spuštajte viljušku na tanjir između zalogaja, razgovarajte sa prijateljimai porodicom. Tako ćete i mozgu dati vremena da shvati da je stomak pun, pre nego što stomak napunite toliko da izgleda kao da ste trudni.

Nadutost
Kada gutate hranu, uz zalogajte gutate i vazduh, a to je još izraženije ako uz obrok pijete neki gazirani napitak. Dok vazduh koji ste tako uneli ne izbacite, stomak će vam biti neprijatno pun i nadut.

Opet, da biste sprečili naduvenost i gasove, najvažnije je da jedete sporije. Što sporije jedete, to unosite manje vazduha sa zalogajima.

Ako je šteta već učinjena, bilo bi dobro da malo prošetate nakon obilnog obroka ili da pijete malo vode kako biste stimulisali rad creva.

Vrućina
Kada unesete više hrane nego što je telu potrebno, metabolizm "poludi" u pokušaju da sagori kalorije viška. Zbog toga se možda osećate kao da je neko uključio grejanje ili kao da ste u sauni, a zapravo samo odmarate na kauču.

Pošto je već dotle došlo, ne možete da uradite mnogo toga, ali imajte na umu da je to samo privremeno i da kada hrana počne da se vari, rad srca i telesna temperatura će se vratiti u normalu. Najbolje što možete da uradite je da se istuširate ili legnete dok vam ne bude bolje.

Okretanje u krevetu
Ukoliko pojedete više nego što vam treba, moguće je da to loše utiče na san. Cirkadijalni sat, koji kontroliše cikluse spavanja, povećava i spušta nivo određenih hormona (odgovornih za spavanje i glad) tokom dana. Kada se prejedete, narušite taj ritam, zbog čega vam je teško da zaspite.

Pored toga, ako ste pojeli mnogo hrane koja sadrži ugljene hidrate, moguće je da se probudite usred noći kada vam nivo šećera u krvi naglo padne i telo vam zatraži još hrane.

Da biste sprečili da do toga dođe, pokušajte da se ne prejedate ili barem da ne jedete mnogo pred spavanje.

Ako ste se ipak prejeli uveče, pokušajte da se opustite i pripremite telo i mozak za spavanje, tako što ćete pripremiti sebi toplu kupku, izbegavajte da gledate u bilo kakav uređaj i neka vam soba bude potpuno mračna.

Trčanje u toalet
Prejedanje dovodi do toga da metabolizam počne da radi neverovatnom brzinom ne bi li svario svu unetu hranu. Zato nije nemoguće da dobijete dijareju ili da češće nego inače praznite creva, posebno ako ste poneli nešto što je iritiralo creva. Iako je to individualna stvar, namirnice koje najčešće iritiraju creva su mlečne namirnice, vlakna ili hrana koja sadrži dosta masti.

Pokušajte sve to da izbegnete tako što ćete dobro žvakati hranu i izbegavati namirnice za koje znate da vam ne prijaju. Ako ste već dospeli u ovaj "problem" i imate dijareju ili češće idete u toalet, važno je samo da unosite dosta vode.

Mučnina
Prejeli ste i sada vam je toliko muka da ne možete da ustanete iz kreveta? Kada stomak napunite brže nego što mozak dobije signal da je stomak pun, nivo šećera u krvi naglo raste, zbog čega imate osećaj kao da vas je napao stomačni virus.

Pokušajte da se odmorite i da unosite hranu i napitke koji će vam umiriti stomak - na primer tost, čaj od đumbira i banane.

Vrtoglavica
To je još jedan od simptoma koji možete da osetite nakon prejedanja. Rad srca se ubrzava, kao i metabolizam u pokušaju da svari unetu hranu, zbog čega može privremeno da vam se zavrti u glavi.

Najbolje što možete da uradite je da legnete dok vrtoglavica ne prođe. Ako to u trenutku nije opcija, pijte dosta tečnosti i pokušajte sebi da podstaknete varenje laganom šetnjom.

Nivo šećera u krvi
Ono što se dešava "iza scene" kad se prejedete je oslobađanje insulina, s obzirom na to da se u krvi nalazi više glukoze nego što je telu potrebno.

Insulin signalizira ćelijama da skladište višak glukoze u jetri i da ga oslobode kada je nivo šećera u krvi nizak ili kada vam između obroka zatreba više energije zbog neke fizičke aktivnosti.

Drugim rečima, prejedanje može da mnogo da podigne nivo šećera u krvi dok insulin pokušava da ga uskladišti, a to sve znači da će vam nivo šećera u krvi već za nekoliko sati pasti. To može da bude uzrok nekih već pomenutih simptoma, nervoze, iritacije i poteškoća u koncentrisanju.

Možda dođete u iskušenje da pojedete nešto slatko kako biste nivo šećera vratili u normalu, ali najbolje što možete da uradite je da pojedete zelenu salatu uz malo proteina, avokado, tost i jaja.

Iscrpljenost
Veoma je moguće da se sutradan, nakon prejedanja, osećate veoma iscrpljeno. Možda niste dobro spavali, možda vam se spustio nivo šećera u krvi i vaše telo još uvek naporno radi da bi regulisalo sve što ste uneli.

Najgore što možete da uradite je da posegnete sa kafom i nečim slatkim. Umesto toga, vratite se svojim uobičajenim navikama, jedite tri obroka i voće, pijte vode, šetajte ili lagano trenirajte.

Glad
Možda to zvuči suprotno zdravom razumu, ali prejedanje zapravo može da dovede do toga da sledećeg dana budete gladniji. Zahvalite nedostatku sna i "ludovanju" hormona. Sve to može da bude još izraženije ako narednog dana pokušate drastično da smajite broj kalorija koj eunosite, kako biste se vratili u normalu.

Najbolje što možete da uradite je da pojedete doručak bogat proteinima, a potrudite se i da za ručak i večeru jedete nešto zdravo. Ukoliko ste gladni između obroka, užinajte i već sutra ćete biti kao novi.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO