Bogat program srpske Nove godine i za najmlađe


Na dočeku Srpske Nove godine u Novom Sadu, u organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021"

na više od 21 kultne lokacije širom grada nastupiće veliki broj izvođača, među kojima su i najmlađi predstavnici kulturne scene koji će se predstaviti kroz ukupno tri programa koji će biti otvoreni za sve posetioce.

Organizatori su naveli da se 13. januara dočekuje - 7526. godina, kako se vreme računalo po starom srpskom kalendaru.

U saopštenju se ističe navodi da će u novosadskoj Sinagogi 13. januara sa početkom u 17 sati nastupiti više od 60 muzičara Filharmonije mladih, čime će taj ansambl biti iznova pokrenut nakon dugog niza godina.

Filharmonija mladih ima uzore u tradiciji simfonijskog muziciranja u Novom Sadu, koja je decenijama duga, ali već duže vreme ne postoji organizovani orkestar koji bi objedinio mlade od starijih razreda osnovne škole do završetka studija, te kontinuirano pomagao muzički razvoj i stasavanje nadarenih muzičara.

Kako su saopštili organizatori, to je samo prvi korak, a u planu je veoma raznovrsno delovanje ansambla, otvaranje prema širokom auditorijumu, kao i inkluzivni rad uz popularizaciju klasične muzike i njeno povezivanje sa drugim žanrovima, navodi se u saopštenju fondacije.

Istog dana od 18 sati u dvorcu Eđšeg, Udruženje "Visoko C" izvešće operu za decu "Pepeljuga", a to udruženje čine operski pevači, među kojima su i članovi Opere Srpskog narodnog pozorišta i vokalni pedagozi sa Akademije i muzičkih srednjih škola, koji za cilj imaju izgradnju kvalitetnog muzičkog ukusa kod najmlađih. Ta opera je prilagođena deci od tri do 11 godina.

Navodi se i da će se u "Studiju M" od 16 sati održati i pop/rok koncert novosadskih muzičkih škola, gde će se u instituciji koja je oduvek slovila za hram kvalitetnih muzičkih sadržaja predstaviti mlade nade budućnosti domaće muzičke scene.

Ulaz na predstave za najmlađe u okviru "Dočeka 7526." je besplatan.

Inkorporiranje umetničkih sadržaja za najmlađe u program dočeka Nove godine je jedinstvena prilika da u Novom Sadu budu stvoreni sadržaji koji su utemeljeni u tradiciji, a opet sveži i novi, jer ih stvaraju nova deca i novi budući umetnici. I nije slučajno što se to dešava upravo u 2018. godini, koja je proglašena godinom kulturne baštine, zaključuje se u saopštenju Fondacije.

Kao uvertira za 2021. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, Fondacija "Novi Sad 2021" počinje sa građenjem kapaciteta dočeka Dve Nove godine, kao budućih termina svečanog otvaranja i zatvaranja godine kad će Novi Sad poneti tu titulu.

izvor: Tanjug, agencije, foto: facebook.com/NoviSad2021

Doček 7526. godine i u Ledenoj šumi - Disko veče na ledu


POPULARNO