30.12.2017.

U Novom Sadu preko 700 gradilišta: Naučno-tehnološki park, most, škola, tržni centar, novi bulevar...


"Jedna od većih investicija je Naučno-tehnološki park od 29.000 kvadratnih metara

i ono što je najlepše u tom procesu je činjenica da će to biti kombinacija nauke i obrazovanja sa privredom: deo parka će koristiti Fakultet tehničkih nauka, a drugi deo, kao podsticaj studentima, biće namenjen IT kompanijama i startap biznisu", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gostujući u emisiji "Na tri vode", Radio Novog Sada u kojoj su planove za 2018. sa slušaocima podelili gradonačelnici Novog Sada, Beograda i Niša.

"Grad i Pokrajina završavaju zgradu Hitne pomoći, gradi se najveći tržni centar u Vojvodini, zatim Žeželjev most, kao i najveća muzičko-baletska škola sa prvom koncertnom dvoranom", kaže Vučević, izražavajući nadu da će iduće godine krenuti izgradnja Omladinsko-kreativnog centra, koji će, prema njegovim rečima, značiti jedan kvalitativni odskok za život u Novom Sadu, pre svega u konceptu kulturnih dešavanja i politike prema mladima.

"Veoma snažna poruka je da su privatni investitori učestvovali u ovim građevinskim procesima, što znači da postoji veliko interesovanje privatnika da ulažu i grade u Novom Sadu. Ove godine smo imali duplo više izgrađenih kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora nego lane. Imamo suficit od naknada od doprinosa za komunalno uređenje, što znači da se da se više gradilo i plaćalo od onoga što je grad projektovao za 2017. Očekujemo da se taj trend nastavi i naredne godine".

"Ulaganje u putnu infrastrukturu veoma je važno i to je prioritet za svaki grad i opštinu", rekao je Vučević, dodajući da će jedan od najopterećenijih putnih pravaca u Novom Sadu, Sentandrejski put, biti transformisan u bulevar, i to zajedničkom akcijom Republičke i Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

"Sentandrejski put trenutno po svojim kapacitetima ne odgovara potrebama, pre svega stanovnika tog dela grada, ali i svih građana koji tuda prolaze. U planu je kompletna rekonstrukcija, i to ne samo saobraćajnica, već i celokupnog pratećeg sadržaja kao što su vodovod, kanalizacija, javna rasveta, trotoari i biciklističke staze. Očekujem da Klisa i Slana bara nakon toga dobiju potpuno drugačiji izgled, i to nam je prvi potez kojim ćemo delove grada koji su godinama bili na marginama dovesti u ravnopravniji položaj.", napominje Vučević.

U 2018. godini biće nastavljena uređenja Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, fasada u centru grada, Almaškog kraja, a biće sređena i rodna kuća Mileve Marić Ajnštajn, dodao je on.

Kada je reč o izvornom budžetu Grada Novog Sada za iduću godinu, Vučević kaže da je on projektovan tako da bude 10 odsto veći nego za 2017, koji je opet bio veći nego 2016.

"Rezultat toga je povećan broj zaposlenih, veći prihodi od poreza na zarade, od naknade za komunalno opremanje i uređenja zemljišta. Svake godine imamo povećanje naplate od poreza na imovinu, a cena se ne menja. Činjenica je da se grade novi objekti, koji odmah ulaze u poreski sistem, i od toga se prave nova obdaništa, asfaltiraju se ulice, ulaže se u javnu rasvetu, sportske objekte. Ove godine je prvi put sremska strana grada dobila sportsku halu, i pokušavamo da izbalansiramo da svi delovi grada budu ravnopravni", ističe on.

Na pitanje slušaoca Radija "Novi Sad" kada će biti gotova kanalizacija u Rumenki, gradonačelnik Novog Sada kaže da je 7. decembra potpisan Ugovor o izgradnji druge faze kanalizacione mreže sa crpnom stanicom u dužini od 9,3 kilometra.

"U toku sledeće godine, praktično ćemo završiti 95 odsto pokrivenosti Rumenke kanalizacionom mrežom. Ostalo je još nekoliko ulica gde problem prave nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Deo tog naselja, gde je izgradnja kanalizacija počela 1996. godine, gde su 2009. neki otvarali crpnu stanicu, a nikada ništa nije radilo, ove godine je priključen na mrežu i konačno ono posle 20 godina imaju ono što su platili.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO