Šoferi iz Srbije beže u Evropu - otišlo preko 5.000


Poslovno udruženje drumskog saobraćaja "Srbijatransport" ukazuje na problem sa nedostatkom vozača. Već je otišlo 5.000 šofera

Za volanom autobusa i kamiona u proseku sede vozači koji proslavljaju 55. rođendan. U poslednjih nekoliko godina Srbiju, prema nezvaničnim procenama, već napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača, od kojih je najveći broj posao pronašao u Sloveniji, Hrvatskoj, Nemačkoj i Holandiji. Procena Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" je da će od Nove godine problem sa nedostatkom kadra biti još izraženiji, jer se očekuje pojednostavljenje procedure za odlazak u EU i građanima trećih zemalja ukoliko su se obrazovali za zanimanja koja su u tim zemljama deficitarna, pišu Novosti.

"Srbijatransport" je uputio inicijativu ministarstvima prosvete, saobraćaja i unutrašnjih poslova i Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Traže povećanje broja odeljenja u školama koje obrazuju ovaj kadar, prekvalifikaciju za ovo zanimanje i spuštanje starosne granice za vožnju autobusa sa 24 na 21 godinu. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, đaci koji završe smer za profesionalnog vozača mogu da voze kamion kad napune 21. godinu, a autobus tek sa 24 godine.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

Nedostaje na stotine vozača autobusa - Masovno napuštaju Novi Sad i BeogradPOPULARNO