Potpisan Protokol "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”


Saradnja će se intenzivirati u segmentu edukacije u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, podsekretarka pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, predsednik Pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić i menadzerka RECAN – fonda za reciklažu limenki Jelena Kiš, danas su u Pokrajinskoj vladi potpisali protokol o saradnji u vezi sa realizacijom programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” za školsku 2017/18. godinu.

Od prošle godine partneri projekta su i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RECAN – fond za povraćaj i reciklažu limenki, a 2017. godine projektu se pridružio i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Saradnja će se intenzivirati u segmentu edukacije u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

„Za svih ovih osam godina, cilj nam je bio podsticanje rada u oblasti zaštite životne sredine u vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine, kako bi se doprinelo razvoju svesti dece, mladih i odraslih da prihvate i snose odgovornost za korišćenje prirodnih i kulturnih potencijala sredine u kojoj žive, razvoju onih znanja i kompetencija koje će ih naučiti da vode brigu o životnoj sredini“, rekao je potpredsednik Njilaš i dodao je da je od 2009. godine u ovaj program bilo uključeno više od pedeset odsto ustanova na teritoriji AP Vojvodine (predškolske ustanove, osnovne i srednje škole), te da je ustanovama i pojedincima dodeljeno 260 nagrada za najuspešnije realizovane aktivnosti.

Nenad Grbić je izrazio zadovoljstvo što je sekretarijat na čijem je čelu i dalje partner u realizaciji ovog programa.

„Svesni smo koliko su vaspitanje i edukacija značajni za očuvanje životne sredine, ali i za ostvarivanje onih ciljeva koje svi zajedno treba da ispunimo kada su u pitanju zaštita životne sredine i njena održivost”, rekao je sekretar Grbić i dodao da svi zajedno treba da čuvamo i sačuvamo našu planetu za budući naraštaj.

Brankica Tabak istakla je da formiranje ekološke kulture nije nimalo lak zadatak, zbog čega je program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” veoma bitan.

Predrag Vuletić izrazio je zadovoljstvo zato što je i sekretarijat na čijem je čelu postao partner u ovom značajnom projektu, budući da je zaštita životne sredine umnogome povezana sa socijalnom politikom.

Predsednik Pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić takođe je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se iz godine u godinu u ovaj projekat uključuju novi partneri, a njihova pomoć vodi ka još boljoj realizaciji očuvanja životne sredine.

Menadzerka RECAN – fonda za reciklažu limenki Jelena Kiš pohvalila je rezultate aktivnosti ovog projekta u ustanovama u AP Vojvodini i dodala da će RECAN od ove godine uvrstiti još neke novije programe za realizaciju projekta Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”.

Na ovogodišnji javni poziv odazvale su se 104 vaspitno-obrazovne ustanove, a rezultati izbora najuspešnijih biće objavljeni do 5. juna 2018. godine.

U Novom Sadu počelo ozelenjavanje vrtića