Poslovni rezultati sve bolji: Toplana bez subvencija iz budžeta i bez dugovanja


Novosadska toplana u 2018. godini neće primiti ni dinara subvencija iz gradskog budžeta

Direktor Dobrosav Arsović kaže da dve godine nisu koristili tekuće subvencije, da su ove godine primili tek 76 miliona dinara kapitalnih subvencija, a da u narednoj neće primiti ni dinar jer su im poslovni rezultati sve bolji iz godine u godinu.

Prema njegovim rečima, preduzeće nema dugovanja i sve kredite i rate prema dobavljačima redovno servisira i ima dovoljno novca da samostalno sprovodi projekte i investicije.

- Danas je Toplana preduzeće koje je likvidno i poštuje rokove za izmirenje obaveza kako za isporučeni gas, tako i za izmirenje svih ostalih dospelih obaveza. Do danas, na ime poreza za ostvarenu dobit u 2016. godini i akontacije poreza za 2017. godinu, uplaćeno je u budžet Srbije 321,8 miliona dinara. U budžet Grada Novog Sada, na ime 50% ostvarene dobiti u 2016, Novosadska toplana je uplatila, 30. novembra ove godine 416,7 miliona dinara. Rezultati poslovanja u 2017, izraženi u brojevima, biće poznati u februaru i očekivanja su da će oni, u najmanju ruku, biti jednako dobri kao rezultati poslovne 2016. godine - naveo je Arsović.

Sumirajući rezultate iz ove godine, on je naveo da je rekonstruisano 15 kilometara vrelovoda, zamenjeno je 35 kilometara vrelo­vodnih cevi, a finansirana je i automatizacija 350 primarnih toplotnih podstanica i 751 sekundarne.

Za radove na izgradnji i rekonstrukciji vrelovodne mreže i vrelovodnih priključaka u 2018. godini, Novosadska toplana je, iz sopstvenih sredstava, opredelila milijardu i 70 miliona dinara. Planira se rekonstrukcija dela vrelovodne mreže u ulicama Stanoja Stanojevića i Mileve Marić, izgradnja nove vrelovodne mreže u Kopernikovoj ulici i u Kineskoj četvrti, a u planu je i izgradnja vrelovoda za delove Kliničkog centra Vojvodine koji nisu na sistemu daljinskog grejanja.

Tokom leta 2018. godine nastaviće se radovi na rekonstrukciji vrelovoda na Bulevaru oslobođenja, potom u centru grada, u Ulici Modene, preko ulica Žarka Zrenjanina i Stražilovske, do Radničke, kao i na Bulevaru cara Lazara od "Merkatora" do raskrsnice sa Šekspirovom ulicom. U planu su i radovi na rekonstrukciji vrelovodne mreže od raskrsnice Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja prema Fruškogorskoj ulici, na delu od raskrsnice Futoškog puta i Slobodana Jovanovića prema Ložioničkoj ulici, kao i na delu od Kornelija Stankovića i bloka ulica Braće Mogin, Milana Glumca, Kalmana Langa i Rumenačke.

Radiće se i u bloku ulica Ignjata Pavlasa, Modene i Pionirske, potom u bloku ulica Stevana Mokranjca, Dr Đorđa Joanovića, Pasterove i Rumenačkog puta, kao i u bloku ulica Dragiše Brašovana, Fruškogorske i Ravaničke.  U planu je i izgradnja vrelovodnog priključka za Osnovnu školu "Jovan Popović" na Limanu II.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO