Ploče od stakla u Gradiću, pa pešačka zona: Nove obnovljene fasade - na udaru saobraćajne prljavštine


Plan je da se uredi pešačka zona

Jedan deo starih zgrada u petrovaradinskom Podgrađu su već dobile nove fasade, na nekima su radovi još u toku i uskoro će sve imati novi izgled, a pre desetak dana nakon duže pauze kompletno je osvetljena i Beogradska kapija.

Početak uređenja fasada Gradića je mnoge obradovao imajući u vidu koliko su dugo bile zapuštene. Međutim, tip - top izgled nije dugo trajao jer se na pojedinim novim fasadama već vidi da drumski saobraćaj koji je vrlo intenzivan kroz samo Podgrađe, nikako ne godi obnovljenom izgledu objekata. Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, mr Siniše Jokića, u ovoj ustanovi su svesni činjenice da bljuzgavica prlja fasade i da se traži rešenje za taj problem, prenosi Dnevnik.

- Zavod i Fakultet tehničkih nauka (FTN) su nedavno potpisali ugovor da FTN uradi projekat “Ispitivanje uticaja dinamičkih opterećenja uzrokovanih kolskim saobraćajem na konstrukcione sklopove Petovaradinske tvrđave i nakon tih analiza će se praviti dalji plan – kazao je za Dnevnik direktor Jokić.

Projekat bi prema Jokićevim rečima, trebao da se napiše tokom naredne godine, a do tada Zavod za zaštitu spomenika kulture planira da između kolovoza i zgrada postavi ploče od stakla ili pleksiglasa, kako se tokom lošijeg vremena, so, bljuzgavica i blato ne bi nanosili na obnovljene fasade.

- Pisalo se i govorilo javno više puta o tome, da će se izgradnjom novog ”Žeželjevog mosta” otvoriti alternativni saobraćajni pravci oko Petrovaradinske tvrđave, kako drumski saobraćaj više ne bi tutnjao kroz Podgrađe, ne samo da bi se fasade sačuvale već i zbog žitelja tog područja kojima smeta buka i vibracije od teškog teretnog saobraćaja – naglašava Jokić za Dnevnik.

Kada se most završi a saobraćaj zatvori, Jokić kaže da će Podgrađe dobiti i novi izgled. Plan je da se uredi pešačka zona i taj deo postane top ponuda u turističkom i kulturnom smislu, odnosno da se formira centar kao novi sadržaj u ponudi Novog Sada namenjen za domaće i strane turiste.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO