Osam gradova Vojvodine zajedno do novih investicija


U cilјu prezentacije investicionih potencijala AP Vojvodine održan je sastanak na kojem je potpisan Sporazum o saradnji čija je svrha realizacija inicijative

Pokrajinske vlade o njenom zajedničkom nastupu sa osam lokalnih samouprava sa statusom grada na značajnim međunarodnim sajamskim manifestacijama investicionog karaktera. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, kao i gradonačelnici Subotice - Bogdan Laban, Pančeva - Saša Pavlov, Zrenjanina - Čedomir Janjić, Sombora - Dušanka Golubović, Sremske Mitrovice - Vladimir Sanader, Kikinde - Pavle Markov i Vršca - Dragana Mitrović.

- Na sastanku je već predložen raspored aktivnosti od strane Pokrajinske vlade vezan za nastupe lokalnih samouprava na predstojećim sajamskim manifestacijama međunarodnog karaktera, tako da je načelno preostalo da se utanače detalјi. Razgovarali smo o promotivnom nastupu naših gradova u najrazličitijim oblastima privrednog potencijala, od auto-moto industrije, do polјoprivrede i turizma.

Nas osam lokalnih samouprava, osnaženi podrškom Pokrajinske vlade, svakako na mnogo bolјi način možemo da predstavimo ovaj deo Srbije, nego pojedinačno, i Grad Novi Sad je veoma ponosan što je deo te zamisli. Niko od nas pojedinačno, ne može da bude atraktivan nekom stranom investitoru, kao što svi zajedno možemo. Nadam se da ćemo imati još mnogo ovakvih sastanaka i dogovora kako bismo definisali naredne korake. Mi smo iskoristili ovaj susret da razgovaramo i o različitim problemima sa kojima se vojvođanski gradovi susreću, a uvek je korisno čuti kolege i direktno razmeniti iskustva. Sa nestrplјenjem čekamo realizaciju svega dogovorenog kako bismo konkretno, na najbolјi način, predstavili sve potencijale ovih gradova na evropskom i svetskom tržištu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao je da je Srbija dobro mesto za ulaganje, kao i Vojvodina, tako da je cilј da se iznađe način da se gradovi potencijalnim investitorima pokažu u najbolјem svetlu i da kroz model učešća na sajmovima, privuku što više investicija.

- Uslovi za ulaganje su dobri, imamo razvijene radne i privredne zone, infrasruktura se ubrzano razvija, posedujemo kvalitetnu radnu snagu, imamo naučne institute i možemo mnogo toga da pružimo. Iz tog razloga smo i formirali Razvojnu agenciju Vojvodine koja će da koordinira čitav proces, i udružili znanje i sredstva Pokrajinske vlade i osam gradova, da bismo tu prezentaciju sprovodili na najbolјi mogući način – naglasio je Đorđe Milićević.

Potpisnici sporazuma su se obavezali da tokom godine zajednički nastupaju na međunarodnim sajamskim manifestacijama od značaja za prezentovanje privrednog potencijala AP Vojvodine i privlačenje investicija, a prema godišnjem kalendaru manifestacija. Koordinator i organizator zajedničkog nastupa biće Razvojna agencija Vojvodine, dok će Pokrajinska vlada formirati radnu grupu za praćenje realizacije Sporazuma.

POPULARNO