Na poljima deteline u Novom Sadu 1925. godine niču kuće za porodično stanovanje - nastaje Detelinara


Naselje Detelinara osnovano je posle Prvog svetskog rata, a ime je dobilo po detelini zasejanoj na neizgrađenoj površini

Po nalogu Gradskog odbora, baštovani Jovanovskog kraja (kako se nekada to naselje zvalo), bili su obavezni da na svakoj polovini površine koju su zauzimali, zaseju detelinu. Posle kosidbe, tamošnji stanovnici prodavali su detelinu vojsci za ishranu konja. Na današnjem prostoru kasarne „Majevica“ bio je vojni garnizon. Usled takve „strategije“, vremenom se leva strana današnje Rumenačke ulice, a nekada takozvanog Piroškog puta, potpuno zelenela od zasada deteline.

Između 1925. i 1927. godine gradske vlasti su podelile oko 500 placeva te su tu počele da niču kuće za porodično stanovanje. Ispočetka ih je najviše bilo u delu bliže „gradu“, otprilike na potesu između današnjih ulica Branka Bajića i Janka Veselinovića. Kasnije, kako je i pojava divlje gradnje uzimala maha, Detelinarci su se na sve manjim placevima nastanjivali ka periferiji.

Uoči Drugog svetskog rata, 1937. i 1938. godine Gradski odbor doneo je odluku da se naselje nazove Ivanjdansko, ali naziv nije zaživeo, na šta je naročito uticao skori početak Drugog svetskog rata. Detelinarci su slavili Ivanjdan, kao i Jovanovska crkva. Tako je i danas. Crkva je nikla tik pored Srednje umetničke škole za dizajn „Bogdan Šuput“, a udareni su i temelji buduće crkvene opštine, na uglu ulica Kornelija Stankovića i Joakima Vujića.

Detelinaru su oduvek naseljavali niži slojevi stanovništva, a dugo je to bilo stecište radnika, nadničara i sirotinje. Ni danas nije drugačije jer Detelinara decenijama mahom slovi za radničko naselje, piše Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: Stare fotografije Novog Sada