Masovna stanogradnja: Jeftini stanovi realnost - 500 € po kvadratu? Nove lokacije Obrenovac, Novi Beograd, Borča...


Građevinci su oberučke prihvatili projekat

Pripadnici vojske, policije, mladi bračni parovi i naučnici mogli bi da se skuće po povoljnim uslovima. Lokacije: Novi Beograd kod naselja Dr Ivan Ribar, Makiško polje i leva obala Dunava u Borči.

Jeftini stanovi čiju izgradnju je najavio predsednik Aleksandar Vučić gradiće se između Poljoprivrednog gazdinstva "7. jul" i naselja Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu, u Makiškom polju i na levoj obali Dunava u Borči na placevima Poljoprivrednog kombinata Beograd. Na ovim lokacijama u prestonici bi narednih godina trebalo da se skuće pripadnici Vojske, policije, mladi bračni parovi i naučnici. Vučić je najavio izgradnju dva miliona kvadratnih metara u Srbiji, a građevinci su oberučke prihvatili taj projekat. Ideja o masovnoj stanogradnji dopada se i bankarima.

Prema rečima glavnog gradskog arhitekte Milutina Folića, za ovaj projekat se još rade stručne analize i traži se najekonomičniji model izgradnje, pišu Novosti.

- Razmatraju se lokacije koje nisu u centru grada i na kojima ima smisla zidati neprofitne stanove - kaže Folić.

Stručnjaci ističu da bi jeftini kvadrati morali da se zidaju u onim delovima grada gde već postoji osnovna infrastruktura, kako bi investitor, ali i država imali ekonomsku računicu.

Među bankama, generalno, postoji zainteresovanost za finansiranje ove vrste subvencionisanih kredita. One imaju višak likvidnih sredstava koja bi mogle da plasiraju na dugi rok. Kamatne stope na stambene zajmove sada su više nego povoljne, kreću se oko tri, najviše četiri odsto, s obzirom na to da je stopa euribor, za koji se vezuje cena ovih zajmova, sada ispod nule, pišu Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

Kvadrat od 450 evra? Obezbeđena zemlja za prvih 2.000 m2

POPULARNO