"Gradićemo jeftine stanove za mlade - kvadrat od 450 evra"


Za stan od 60 kvadrata trebalo da se izdvoji oko 30.000 evra

Predsednik Srbije je najavio da je na pomolu jedan važan projekat koji će ići u prilog mladim, obrazovanim ljudima koji žele da ostanu u Srbiji i razvijaju svoje kapacitete.

Aleksandar Vučić najavio je večeras projekat državne stanogradnje, gde bi kvadrat trebalo da košta u Beogradu oko 550 evra, a u drugim mestima od 450 do 470, a stanovi bi prvenstveno bili namenjeni pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima...

Vučić je to rekao gostujući na TV Hepi i izneo računicu po kojoj bi uz pomoć države i lokalne samouprave kvadrati stana mogli da imaju tu cenu i dodao da je za realizaciju potrebno 10-ak godina, ali da bi prvi rezultati mogli da se vide za oko tri godine.

Obajsnio je da bi, na primer, za stan od 60 kvadrata trebalo da se izdvoji oko 30.000 evra, što bi značilo - subvencija države od 3. 000, kupac 3. 000 evra i onda bi se ostatak isplaćivao kroz kredit, uz ratu mesečnu od oko 125 evra u prvih 25 godina i oko 50 evra u poslednjih pet godina.

Međutim, dodao je Vučić, uslov bi bio taj da u narednih 15, 20 godina mora da se ostane da se radi u Srbiji.

Kako je dodao, za oko dva miliona kvadrata bi bilo potrebno oko milijarda evra investicija i to bi podiglo nadalje građevinsku indistriju.

On je, govoreći o stanju fiunansija, rekao da je javni dug, koji je bio 77 odsto BDP-a sada pao na 62,4 odsto, što znači da je potrebno još 2,4 procenta da bude ispod 60 odsto, tj, na nivou Mastrihta.
Kako je rekao, očekuje da se to brzo i dogodi i onda ćemo biti na "zelenoj grani".

Govoreći o prvih šest meseci svog predsednikovanja, Vučić je naveo da je imao susrete sa 23 predsednika država, sa 16 premijera, predstavnicima EU, ukupno 69 sastanaka na najvišem nivou, uključujući one sa predstvanicima Rusije, Kine, Evropljanima, i poručio: "Stabilizovali smo prilike u našoje zemlji".

izvor: mondo.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

Kvadrat od 450 evra? Obezbeđena zemlja za prvih 2.000 m2

POPULARNO