Država će povećati roditeljski dodatak - Naknada za treće dete majkama na račun do punoletstva


Demantovao ministarku - Ništa od isplate za treće dete do punoletstva


U planu je da se do kraja godine donese novi zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom - država će povećati roditeljski dodatak, a isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je za Politiku da se novim Građanskim zakonikom predviđa da majke imaju nadoknadu za treće dete do njegovog punoletstva.

Novim zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je najveće povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete, ali i za drugo, treće i četvrto koje majke dobijaju u 24 mesečne rate. Prema rečima Zorane Mihajlović, novina je i to što će se nadokanda uplaćivati direktno na račun majke, a ne poslodavca.

Demantovao ministarku - Ništa od isplate za treće dete do punoletstva


Ona je istakla da će to pravo od sada ostvarivati žene koje su angažovane po ugovoru o radu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i one koje su na selu i bave se poljoprivredom.

Takođe, razmatra se da pravo na novčanu naknadu imaju i samohrani očevi sa troje dece.

Predlog budućeg Građanskog zakonika ne predviđa retroaktivnu isplatu majkama koje imaju troje dece, a još nije dogovoreno da li će to biti simbolična pomoć ili isplata u visini jedne plate.

Prema podacima Politike, u Srbiji živi više od 5.000 porodica sa petoro i više dece, dok troje dece ima 99.368 porodica.

izvor: Politika, Beta, 021.rs, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net

Demantovao ministarku - Ništa od isplate za treće dete do punoletstva

POPULARNO