"Doživi umetnost" - mobilna aplikacija u GMS


Galerija Matice srpske je u skladu sa savremenom muzeološkom praksom u proteklim godinama adaptirala prostor i prilagodila aktivnosti i programe različitim posetiocima

Sledeći korak u modernizaciji je uvođenje savremenih tehnologija u komunikaciji muzejskog sadržaja s posetiocima, koji se ogleda u kreiranju digitalne platforme i aplikacije.

Juče je u Galeriji Matice srpske predstavljena mobilna aplikacija Doživi umetnost. U prijatnom ambijentu, uz muziku di-džej Kenedija i koktele, posetioci su imali priliku da isprobaju aplikaciju i uživaju u umetnosti na drugačiji način.

Kroz tri Galerijske ture – Doživi umetnost, Galerijska tura Save Tekelije i Potraga za blagom ‒ posetioci različitog uzrasta saznali su o umetničkim i društvenim fenomenima XVIII, XIX i XX veka, o istoriji Galerije Matice srpske "iz ugla Save Tekelije", o umetnicima i njihovim delima na putovanju kroz vreme s Magičnom Maticom.

Aplikacija s elementima proširene stvarnosti (Augmented Reality) omogućava posetiocima zanimljiviju, prikladniju i bogatiju interpretaciju umetničkih dela koja se nalaze u stalnoj postavci Galerije Matice srpske. Umetnost nam nudi mogućnost da spoznamo različite istorijske epohe i osetimo duh prošlih vremena.

Umetnička dela koja žive pod krovom Galerije Matice srpske, umetnici su pokušali da ožive. Na vama je da ih uz pomoć mobilne aplikacije doživite na svojstven način.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: galerijamaticesrpske.rs

POPULARNO