22.12.2017.

Doček Srpske nove godine u Novom Sadu u zatvorenim prostorima - Lajbah, Kaliopi, Slobodan Trkulja...


Fondacija "Novi Sad 2021" počinje pripreme za doček dve Nove godine, 31. decembra i 13. januara, po različitim konceptima, saopšteno je danas iz te Fondacije

Kako su najavili, dok će doček 2018. godine biti 31. decembra tokom celog dana, uglavnom na otvorenim prostorima i samo u centru grada, 13. januara dočekaće se "7526. godina po Julijanskom kalendaru", samo u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima, po celom gradu.

Ova dva koncepta spaja most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike sa popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom, navedeno je u saopštenju.

Na više od 21 "kultne lokacije", među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, kao i ugostiteljski objekti, izvođači najrazličitijih žanrova nastupiće na potpuno neočekivanim mestima, dok će mostovi koji će spojiti konceptualno različite izvođače, žanrove i prostore predstavljati tradicionalnu muziku.

Nastupiće Slobodan Trkulja, bend Imar iz Škotske u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, Divna Ljubojević u pozorišnoj sali NIS-a, Laibachov, u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, Kaliope u Pozorištu mladih, Matija Dedić i Zoran Predin u Novosadskoj sinagogi, Dečja filharmonija u Gradskoj kući.

Takođe, biće opera za decu udruženja Visoko C u Eđšegu, spoj tamburaških sastava iz Osijeka i Novog Sada predvođenih Dušanom Svilarom, u Studiju M, moderan cirkus i kabare Ludifiko u Zapadnom holu SPENS-a, različita kulturno-umetnička društva iz Zone 021 u holu Železničke stanice, dok će budući Youth Creative Polis, tzv. Kineska četvrt predstaviti programe na četiri lokacije za ljubitelje tehno zvuka i rep muzike.

Pol Rič iz Francuske, Lag, Klaus i Vladimir Aćić nastupiće u Fabrici, a Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed i Yeah Left u Quarteru i to je, podvlače organizatori, samo deo programa za 13. januar u Novom Sadu na "dočeku 7526. godine".

Dva dočeka su kao uvertira za 2021. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

izvor: Tanjug, agencije, foto: novisad.rs

POPULARNO