07.11.2017.

Zgrade u Gradiću dobile novo lice - ove godine obnova fasada 21 objekta


U podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u kojem od maja radnici obnavljaju fasade u okviru šire pripreme Novoga Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine

na dve zgrade radovi su potpuno završeni i one su sinule u punom sjaju.

Na još dva objekta u toku su završni majstorski potezi – reč je o restauraciji stolarije i farbanju – tako da će se i one uskoro očima posmatrača prikazati u svoj svojoj lepoti.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, kojem je povren ovaj kapitalni posao, mr Siniše Jokića, na sedam objekata radovi su još u toku, od čega su na četiri oni obavljeni u obimu većem od 60 odsto i na njima predstoji još restauracija stolarije i limarije, delimično malterisanje i farbanje, dok je na tri zgrade obavljeno 30 odsto predviđenog posla.

„Reč je o radovima prve i druge faze“, objašnjava Siniša Jokić za Dnevnik. „Prvom fazom obuhvaćeno je šest objekata. Izvođač je uveden u posao 29. maja, s rokom završetka od 50 dana. U drugoj fazi planirano je da se obnovi pet zgrada. Radovi su počeli 25. jula i izvođač je isto imao rok od 50 dana da ih privede kraju. Zbog izuzetno visokih temperatura tokom leta, koje su bile iznad 30 stepeni, obnova je tekla sporo jer je trebalo ispoštovati sve tehničko-tehnološke zahteve i uslove zaštite na radu.“

Jokić dodaje da je tokom leta na objektima u Ulici Lisinskog 2 i u Beogradskoj 2 na osnovu rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode posao bio obustavljen zbog lastavičjih gnezda na njima, ali su oni nastavljeni 26. septembra.

U međuvremenu je sprovedena javna nabavka za preostalih deset fasada koje je planirano da budu obnovljene u ovoj godini. Za osam je potpisan ugovor, dok su za dva objekta podneti prigovori te se čeka okončanje tog postupka. Preostaje tako da se u narednom periodu radovi izvedu na zgradama u Lisinskog 1, Štrosmajerovoj 1 i 3, Prote Mihalyića 14, Beogadskoj 23–25, 11, 13, 15, 17 i 19.

Za ovu godinu planirana je obnova fasada 21 objekta u Podgrađu, za šta je obezbeđeno 100 miliona dinara. Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, restauraciju i konzervaciju vučene i ornamentalne malterske plastike, detalja od gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela – figura svetaca u nišama pročelja.

Predviđena je i demontaža i izrada novih olučnih horizontala i vertikala, izrada uvodnog lima, kao i ponovna opšivanja elemenata na fasadi. U radove je uključeno i pretresanje dela krova i zamena crepa u zoni ulične fasade. Stara originalna stolarija se restaurira/konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata. Tim radovima obuhvaćena je samo fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima. Konzolne svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa se takođe restauriraju i konzerviraju.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO