Vrednost 180 miliona evra - Termoelektranu u Pančevu grade Kinezi


Ugovor o izgradnji termoelektrane (TE-TO) u Pančevu potpisan je u Beogradu između kompanija "TE-TO Pančevo" i kineske kompanije "Shanghai Electric Group"

a planirani obim investicija na projektu izgradnje "TE-TO Pančevo" biće oko 180 miliona evra, saopštio je danas NIS.

Ugovor su potpisali direktor kompanije "TE-TO Pančevo" Aleksandar Varnavski i predsednik holdinga "Shanghai Electric Group" Ji Ksiaorong.

Kako se navodi, početak izgradnje je planiran za drugi kvartal 2018. godine, a završetak i puštanje u rad "TE-TO" Pančevo za četvrti kvartal 2019. godine.

Industrijsko-energetski holding "Shanghai Electric Group" pobedio je na tenderu u julu, na kojem su učestvovale kompanije iz Grčke, Austrije, Švajcarske i Kine.

Kako navode u NIS-u, "Shanghai Electric Group" će se baviti projektovanjem, isporukom opreme i materijala, građevinsko-montažnim radovima, obukom zaposlenih i puštanjem "TE-TO Pančevo" u eksploataciju.

"TE-TO Pančevo će biti električna centrala kombinovanog ciklusa namenjena za proizvodnju električne i toplotne energije od prirodnog gasa. Proizvedena toplotna i električna energija će biti namenjene za obezbeđenje povećanih potreba Rafinerije nafte Pančevo", kažu u NIS-u.

Preostali deo električne energije, navode, biće usmeren u energetski sistem Srbije.

Generalni direktor "Gasprom energoholdinga" Denis Fjodorov je rekao da ta kompanija raspolaže velikim ikskustvom u realizaciji investicionih programa u elektro-energetici u Rusiji.

"Za poslednjih 10 godina kompanije naše Grupe su realizovale projekte izgradnje i modernizacije energetskih postrojenja ukupne instalisane električne snage oko 8,5 gigavati, uključujući saradnju sa partnerima iz Kineske Narodne Republike", kaže Fjodorov.

Prema njegovim rečima, planirani obim investicija na projektu izgradnje "TE-TO Pančevo" biće oko 180 miliona evra, a veći deo investicija, navodi, će obezbediti "Gasprom energoholding".

"Očekujemo da će se kao rezultat uzajamnog obogaćivanja iskustvom i zajedničkog rada kompanija Srbije, Rusije i Kine u Pančevu pojaviti savremen, pouzdan i potreban objekat što će omogućiti razvoj srpske privrede", rekao je Fjodorov.

Generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev rekao je da je izgradnja "TE-TO" u Pančevu projekat koji predstavlja još jedan garant energetske stabilnosti Srbije.

"Sigurnost u snabdevanju električnom i toplotnom energijom rafinerije u Pančevu, kao i dodatne količine električne energije koje ćemo plasirati na tržište, obezbediće neophodnu energetsku sigurnost građanima ove zemlje", istakao je Tjurdenjev.

Primena savremenih parno-gasnih tehnologija tokom izgradnje omogućiće da se obezbedi proizvodnja ekološki čiste energije, rekao je Aleksandar Varnavski, direktor "TE-TO Pančevo".

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO