Voša će ponovo biti najbolja - u klubu redovno trenira 220 dečaka u 10 selekcija


Stanje u klubu bilo je loše, pa su se i deca, ali i njihovi roditelji i staratelji, uplašili za budućnost

U intervjuu za Dnevnik, Darko Jevtić, generalni direktor Fudbalskog kluba Vojvodina, istakao je da će u radu nove uprave superligaša iz Novog Sada, posebno mesto imati Omladinska škola “Ilija Pantelić”.

To je, bez sumnje, izazvalo osmehe u ovoj svojevrsnoj fudbalskoj fabrici, a ohrabrujuće tonove koje je čuo od prvog klupskog operativca, ali i ostalih članova uprave, prokomentarisao je direktor škole Duško Grujić.

„Najava da za omladinsku školu i klub u celini dolaze bolji dani, svima nam je dala novu dozu energije i predstavlja vetar u leđa na našem putu da se vratimo tamo gde smo ranije i bili - u vrh srpskog fudbala“, rekao je Grujić za Dnevnik.

„Klub je svoje opredeljenje dodatno potvrdio gestom što je isplatio sva dugovanja stipendistima, pruživši čvrst osnov da i ostali dečaci, zajedo s njihovim roditeljima, steknu puno poverenje u FK Vojvodina.“

Ipak, neki od Vošinih fudbalskih đaka, već su promenili sredinu.

„Pre veoma kratkog vremena, napustili su nas Mićin, Tedić, Rubežić i Ergelaš, koji su prešli u Čukarički. Ivančević je pristupio Brodarcu, Dunđerski je otišao u Spartak, a četvorka je sada u Crvenoj zvezdi - Pantović, Babić, Matić i Pisar, a reč je o dečacima rođenim 2002. godine. Posebno nas je zaboleo odlazak Mićina, koji je već debitovao za prvi tim Vojvodine i Tedića, koji je bio na dobrom putu da to isto učini. Što se ostalih tiče, reč je o mladim i talentovanim fudbalerima, koji su vrednost dokazali igrama u reprezentativnim selekcijama i koji još treba da sazrevaju.“

Zbog čega su deca ponikla u FC „Vujadin Boškov” rešila da odu?

„Stanje u klubu bilo je loše, pa su se i deca, ali i njihovi roditelji i staratelji, uplašili za budućnost, a mi nismo bili u situaciji da im bilo šta garantujemo. Sada u klubu redovno trenira oko 220 dečaka i to u 10 selekcija. S njima radi po jedan trener, imamo trojicu trenera golmana, jednog kondicionog stručnjaka i još petoricu trenera-volontera. Iskreno, mislim da to nijne dovoljno, jer u nekim ranijim godinama trener svake generacije imao je i pomoćnika, što nam je u velikoj meri omogućavalo da se pažnja pokloni baš svakom detetu koje je ovde treniralo. Veoma je važna uloga kondicionih trenera, kojih je nekada bilo trojica i koji su radili i na razvoju motoričkih sposobnosti svakog pojedinca. Uporedo s mladim fudbalerima koji su razvoj kasnije nastavljali i u prvom timu, naša škola je edukovala i mlade trenere, ali je veliki broj njih napustio klub upravo zbog loše i neizvesne situacije. To, naravno, nikako nije dobro, jer u radu s najmlađim naraštajima, od velike važnosti je kontinuitet.“

Direktor Jevtić najavio je i sanaciju terena u FC „Vujadin Boškov”. Da li omladinska škola ima sve što joj je potrebno za nesmetan rad?

"U idealnoj situaciji bio bi nam, uz sanaciju postojećih, potreban i jedan teren s veštačkom travom i reflektorima, kao i balon-sala ili neka veća dvorana gde bismo mogli da radimo u zimskim mesecima. Postojeća teretana nam je mala, trebala bi nam veća, ali se za sada snalazimo s onim što imamo na raspolaganju. Ostali uslovi, pri tome mislim na smeštaj i ishranu su dobri, a ja bih, kao direktor, poželeo još odeđene poligone i šuting-boksove."

Prošlog leta i jeseni s radom je počela i Škola fudbala FK Vojvodina, koja okuplja dečake rođene između 2003. i 2010. godine. Kako tu stoje stvari?

„Sada imamo 60 dečaka s kojima rade trojica trenera i dvojica volontera. Treniraju već dva meseca, a pravu ekspanziju Škole očekujemo tek na proleće. Generalno, imamo planove i viziju, kvalitetan stručni kadar i, što je najvažnije, talentovanu decu i mogu da garantujem da će uskoro ponovo biti dobrog materijala za popunu naše prve ekipe. U nekim generacijama ubrzali smo proces njihovog sazrevanja i sada je potrebna hrabrost da se dečacima ukaže šansa da treniraju i igraju u prvom timu. Najpre da stasavaju uz iskusnije saigrače, kao što je to bio i jeste slučaj s Veselinovićem, Devetakom i Živkovićem, a da onda preuzmu glavne role zahvaljujući čemu bi FK Vojvodina, nešto kasnije, od njihovih transfera u bogatije klubove u Evropi mogla lepo da živi i nanovo stvara buduće asove“, dodao je Duško Grujić za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: fkvojvodina.rs

Najteži period u istoriji Voše: Sledi potpuna revizija poslovanja, na pripreme u Tursku, isplata duga...