Više vremena za pešake - na nekim semaforima


Na sednici Saveta za osobe sa posebnim potrebama predstavnik Odeljenja za razvoj i upravljanje saobraćajem

Dejan Stojković upoznao je članove tog tela sa radom semafora na teritoriji grada i objasnio režim saobraćaja na problematičnim raskrsnicama na koje je Savet ukazao.

„Brzina kretanja pešaka na pešačkim prelazima je po standardu od 1 do 1,2 metara u sekundi. Semafor koji je na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i ulice Žarka Zrenjanina nema mogućnost produženja trajanja zelenog svetla za pešake, na raskrsnici Bulevara Oslobođenja, Jevrejske i Futoške ima četiri različita programa tokom dana, zeleno za pešake traje oko 20 sekundi, osim tokom noći, to jest posle 21 čas, pa do 5 časova ujutru, i planirano je da se u narednom periodu izmeni noćni program kao i da ga aktiviramo nakon 23 sata”, objasnio je Stojković.

Dodaje da se na raskrsnici Futoški put – Hajduk Veljkova, Cara Dušana u narednom periodu se planira izmena rada semafora i ima mogućnost produženja od četiri do šest sekundi.

„Na semaforu Narodnog fronta – Šekspirova, povećano je zeleno vreme za pešake na 15 sekundi, a za pešački prelaz u centru Rumenke, gde je dužina trajanja zelenog svetla osam sekundi i zaštitno vreme je 10 sekundi, mišljenja smo da je to vreme dovoljno“, rekao je Stojković.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO