Umesto deponije - Rasadnik Gradskog zelenila kod Najlon pijace


Rasadnik Gradskog zelenila, koji se do nedavno nalazio na Futoškom putu 48, premešten je na novu lokaciju, u blizini Najlon pijace

Prostor nekadašnje deponije na Vidovdanskom naselju, preuređen za potrebe rasadnika, zauzimaće pet i po hektara.

Uklanjanje divljih deponija, nivelacija terena, nasipanje zemlje i ograđivanje prostora, uvod su u postavljanje temelja za izgradnju novih objekta rasadnika, što je planirano za nekoliko dana.

"Ono što će prvo biti izgrađeno su plastenici i upravna zgrada, potom slede hangari za mehanizaciju i kotlarnice za grejanje. Novina je što ćemo imati kotlarnicu, odnosno grejanje na biomasu, to je primarno, a sekundarno grejanje će biti na gas ukoliko u nekom trenutku bude nedostajalo biomase. Ono što će takođe biti izgrađeno su stolarska radionica, prostorije za dendrologiju i drugo", kaže Ivan Nožinić, portparol JKP "Gradsko zelenilo".

Premeštanjem rasadnika, rešen je dugogodišnji problem građana sa divljom deponijom u tom delu grada, ali je i povećana ušteda toplotne energije i u organizaciji poslovanja. Završna faza radova biće premeštanje sadnica sa stare na novu adresu krajem vegetacionog perioda, dodaju u "Zelenilu".

izvor: rtv.rs, agencije, foto: youtube.com

POPULARNO