17.11.2017.

U Novom Sadu počelo ozelenjavanje vrtića


Ozelenjavanje vrtića pokrenuto je juče u obdaništu “Švrća” na Telepu

Iza ove akcije stoji Klub ljubitelja biciklizma “Eko kurir”, sa namerom da poboljša prirodne uslove za boravak novosadskih mališana u vrtićima.

Kako je Vlaški objasnio, “Švrća” je prvi vrtić u nizu od sedamdesetak koje planiraju da ozelene, a čim skupe novac, prelaze na sledeće obdanište. On je zahvalio olimpijcima Slobodanu Boškanu i Vasi Mijiću, kao i mladim odbojkašima na podršci i pozvao i ostale pojedince i kompanije da im se pridruže i pomognu “Eko kuririma” da novosadskim vrtićima podare sadnice, približe mališane prirodi i učine nešto lepo za naš grad.

Odbojkaš Slobodan Boškan rekao je da mu se veoma sviđa misija “Eko kurira”, naročito jer su mališani imali priliku da vide kako se drvo sadi, te da prate rast tih sadnica. Dodao je i da nikad nije previše drveća, naročito u gradovima, te da je neophodno konstantno raditi na pošumljavanju, sa čime se složio i Vasa Mijić.

Sadnice američkog platana su birane namenski za vrtić, na predlog pejzažnih arhitekata

„U eri gde je beton svuda oko nas i gde se planski i neplanski gradi na sve strane, veoma je bitno da sadimo što više drveća jer nam to, praktično, daje život“, rekao je Vasa Mijić.

Dodao je da je posebno je bitno da je ozelenjavanje pokrenuto baš u vrtićima i da je na taj način dečici ispričana priča koja će im ostati urezana u sećanje.

„Moramo svi da se bavimo decom i da im usađujemo prave vrednosti. Odnos prema prirodi i životu je velika stvar danas. Nadam se da će akcija zaživeti i da ćemo u Novom Sadu imati pregršt novih stabala“, dodao je Mijić.

Sadnice američkog platana su birane namenski za vrtić, na predlog pejzažnih arhitekata. Reč je o drvetu širokog lista koje menja boju tokom godine, bez alergena je, a nema ni bodlje ili plodove koji mogu da ozlede decu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO