U Novom Sadu - Besplatne obuke za deficitarne profesije


U Edukativnom centru, najviše interesovanja imamo za obuke iz informatičke struke

Na tržištu rada, posebno u izvozno orijentisanim kompanijama, velika je potražnja za obučenim variocima, bravarima i farbarima. Sklapanjem ugovora između novosadskog Edukativnog centra i Nacionalne službe za zapošljavanje, u narednom periodu biće organizovane besplatne obuke za neke od deficitarnih profesija, kao i paneli za one kojima je potreban "vetar u leđa", kako bi unapredili već započet, sopstveni biznis.

Saradnja Nacionalne službe za zapošljavanje, Edukativnog centra i poslodavca, jedan je od načina da se poveća broj obučenih radnika za poslove bravara, varioca i farbara, ali i da nezaposlena lica dobiju priliku za novo radno mesto.

"U Edukativnom centru, najviše interesovanja imamo za obuke iz informatičke struke, znači iz oblasti IT-a. Takođe, obuke za strane jezike su vrlo popularne, obuka za nemački i engleski jezik, obuke za geronto negovatelje, obuke iz oblasti knjigovodstva i naravno, obuke za zavarivače", kaže Đurađ Milanović, direktor Edukativnog centra.

Uprkos velikoj potražnji za pomenutim zanatima, kao i činjenici da su pozivi iz firmi poslati na više od 1.000 adresa, na program osnaživanja prijavilo se samo 16 osoba sa biroa, od kojih je polovina odustala do potpisivanja ugovora sa poslodavcem.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, patrisyu/freedigitalphotos.net