U Beogradu - Aplauzi za Zvonka Bogdana, salaše i tamburaše


Zvonko Bogdan oduševio je sinoć beogradsku publiku koja je ispunila dvoranu Sava centra do poslednjeg mesta

na koncertu nazvanom „Ne vredi plakati“, po pesmi sa albuma „Što se bore misli moje“ koji je snimio pre 40 godine.

Blizu 4.000 ljudi najpre je 15 minuta slušalo tamburaše koji su se rasviravali, a onda se, praćen aplauzom, pojavio i Zvonko i obratio prisutnima.

Dobro veče dragi domaćini, dobro veče dragi gosti, dobro veče Beograde, dobro veče svim žiteljima Srbije. Večeras ćemo zajedno prošetati Panonijom. Pevaćemo pesme, pisme i pjesme – kazao je Bogdan i predstavio svoje verne tamburaše, članove orkestra RTV Vojvodina.

Onda je zapevao „Ako si ti pupoljak od ruže“, na tekst Šandora Petefija, pa „Na te mislim“. Njegov repertoar išao je hronološki, po vekovima i od Zagorja do Karpata, pa je iz doba Jovana Jovanovića Zmaja otpevao njegovu „Tiho noći“.

Aplauzi su bivali sve jači posle svake pesme, a prva koju je publika otpevala horski bila je „U tom Somboru“. Sa lakoćom je ovaj kompozitor, pevač, pesnik, slikar i bivši džokej džentlmenskih manira pevao Šantićevu „Eminu“, da bi iz sedamdesetih godina 20. veka otpevao „Ej, salaši na severu Bačke“, svoju prvu autorsku, koju je komponovao daleke 1972.

Za kraj je ostavio „A ti se nećeš vratiti“ Bajage i Loše i „Ko te ima taj te nema“ Baneta iz „Garavog sokaka“, a koncert posle dva i po sata pevanja završio je bez bisa, pesmom „Svirci moji“ i simboličnim stihovima „Svirci moji, valja poći jer sve ima kraj“.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: youtube.com