20.11.2017.

Svakodnevno unište desetine hektara stabala


Veliku pažnju nedavno je u Rumuniji izazvao snimak napravljen dronom na granici sa Srbijom, na kojem se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume

a situacija u Srbiji je još drastičnija jer šumokradice svakodnevno uništavaju desetine hektara stabala.

Kako navodi Blic, u državnim šumama najznačajnije bespravne seče dešavaju se u kopnenoj zoni bezbednosti sa Kosovom i Metohijom i to na teritoriji šumskih gazdinstava iz Vranja, Leskovca, Kuršumlije, Raške i Kruševca.

"Vrše se čiste seče, odnosno pustošenje šuma koje ima karakter ekološke katastrofe. U periodu od 1999. godine do danas, JP "Srbijašume" je evidentiralo 587.507 kubika bespravno posečene drvne zapremine, a obračunata pričinjena šteta, ukoliko se osim direktne štete obračuna i ekološka šteta, iznosi oko 180 miliona evra", kaže za Blic Dejan Miletić iz "Srbijašume".

Blic navodi da je najdrastičnija situacija na planinama Kozjak i Kukavica gde šumokradice svakodnevno seku velike količine drveta bez sankcija, iako ekološke organizacije upozoravaju na tu pojavu. Najveća količina bespravno posečenog drveća registrovana je 2014. godine, na 26.516 kubnih metara, dok je prošle godine posečeno 16.837 kubnih metara.

Javno preduzeće "Srbijašume" upravlja sa 53 odsto, odnosno oko 1,2 miliona hektara, državnih šuma u Srbiji, oko milion hektara nalazi u privatnom vlasništvu, dok je najveći privatni veleposednik crkva.

Državne šume u Srbiji svojim prisustvom čuva 624 čuvara šuma, ali oni teško mogu da se izbore sa brojnim kradljivcima koji su vešti, dobro opremljeni i odlično organizovani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je od januara 2014. godine do jula 2017. godine zbog ilegalne seče podnelo skoro 3.000 krivičnih prijava protiv preko 2.500 osoba, međutim, veliki broj prijava ne prati i adekvatna kaznena politika.

Podsetimo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije nedavno je pisao da institucije svake godine podnose na stotine krivičnih i prekršajnih prijava protiv šumokradica. Za poslednjih 10 godina krivično delo šumska krađa ubedljivo je najčešće u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine.

Broj osoba protiv kojih su podnete krivične prijave se za 10 godina gotovo udvostručio, od 1.314 u 2007. godini do 2.007 prijavljenih u 2016. godini. Svake godine prosečno oko 450 osoba bude osuđeno zbog krađe šuma, ali većinom je reč o uslovnim presudama. U krađu ponekad budu umešani i sami čuvari javnih preduzeća.

izvor: Blic, CINS, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO