Stanari zgrada u Srbiji imaju manje od dva meseca da izaberu upravnika


Oni koji ne izaberu upravnika, dobiće prinudnog

Oko 3.000 stambenih zajednica za sada je prijavljeno na nivou cele Srbije, a procena je da ih ima oko 450.000.

Stanari zgrada u Srbiji imaju manje od dva meseca da izaberu upravnika i postanu deo baze stambenih zajednica.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da je zasad izvesno da taj rok neće biti produžen. Oni koji ne izaberu upravnika, dobiće prinudnog.

Ne postoji precizan podatak koliko u Srbiji ima zgrada. Međutim, popisivači su 2011. godine zabeležili da je u Srbiji bio 3.232.931 stan. Ukoliko u jednoj zgradi prosečno ima oko 30 nekretnina, to znači da je u Srbiji pre šest godina bilo više od 100.00 višespratnica, pišu "Novosti". Međutim, ta statistika se sigurno u međuvremenu dosta promenila.

Upis u registar stambenih zajednica koče nesloga komšija, ali i nerešeni imovinsko-pravni odnosi jer se mnoge nekretnine zbog skupih ostavinskih rasprava još vode na preminule bivše vlasnike, pa je teško doći do kvoruma za sednice. Sporom upisu doprinele su i pojedine opštine koje još nisu utvrdile takse za upis, tako da on nije ni počeo.

Najviše rešenja, oko 1.600, izdato je u Beogradu, ali je to malo u odnosu na broj zgrada, koji je oko 15.000. Odmah za prestonicom je Novi Sad sa više od 300 upisanih zajednica.

Najmanje interesovanje pokazali su stanovnici Pčinjskog i Borskog okruga. U Vranju su u evidenciji samo dve stambene zgrade, kao i u Surdulici, dok ih u Leskovcu ima pet, a u Sremskoj Mitrovici nijedna nije upisana.

Inače, upisivanje u registar je počelo još u junu.

U Ministarstvu građevinarstva navode da je broj licenciranih upravnika već sada oko 400.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO