Sentandrejski most 53 godine nije značajnije popravljan - uskoro obnova, priprema za novi bulevar


Sentandrejski most koji se pruža preko kanala Dunav-Tisa-Dunav uskoro će biti rekonstruisan s obzirom na to da su sve vidljivija oštećenja ugrozila saobraćaj i bezbednost putnika

Uprava za građevinsko zemljište i investicije je pre nekoliko dana raspisala konkurs za javnu nabavku za izvođača radova na sanaciji mosta koji je izgrađen pre 53 godine i u međuvremenu nije značajnije popravljan. Konkurs za dostavljanje ponuda otvoren je do 1. decembra, a onaj ko ponudi najnižu cenu za rekonstrukciju vodiće radove na obnovi mosta.

Odluka o tome biće doneta 25 dana od otvaranja ponuda, te se može pretpostaviti da će rekonstrukcija tog važnog objekta na državnom Sentandrejskom putu na deonici Novi Sad - Sirig biti započeta već početkom 2018. godine.

U Konkursnoj dokumentaciji, koju je na svom sajtu objavila Gradska uprava za zemljište i investicije, navodi se da je pregledom utvrđeno da je most na više mesta i spolja i iznutra oštećen zbog čega je njegova sanacija neophodna što pre. Objašnjeno je da su nasipi na prilazima mostu ulegli, da su slivnici zapušeni blatom i postali neaktivni, te da na asfaltu ima pukotina i zakrpa. Takođe, uočeno je da se na čeličnim ogradama pešačkih staza uhvatila korozija, da nema elastične odbojne ograde, kao i to da su srednji stubovi mosta oštećeni od udara plovila, zbog čega je beton okrnjen na više mesta.

„Kako na gazištima pešačkih staza ima rupa koje ugrožavaju bezbednost pešaka iznad njih treba hitno ugraditi čelične ploče“, navodi se u Konkursnoj dokumentaciji.“Do izvođenja kompletne sanacije mosta treba redovno kontrolisati stanje gazišta i po potrebi intervenisati.

Klisanski most je širok blizu 12 metara i dugačak 197 metara. Kolovoz širine 7.5 metara biće renoviran, kao i obostrane pešačke staze širine 2.2 metra.“

Podsetimo, rekonstrukcija Klisanskog mosta biće izvedena u okviru izgradnje Sentandrejskog bulevara, za čiju je prvu fazu planirano proširenje deonice od Primorske do Velebitske ulice. U drugoj fazi radiće se deo prema Kanalu u okviru kog je planirano da bude izgrađen još jedan most preko istog. S obzirom na to da bi Novi Sad izgradnjom tog Bulevara dobio još jedan ulazni pravac bulevarskog tipa saobraćaj bi trebao biti rasterećen, a život građana tog dela grada olakšan. Izgradnju novog Bulevara će zajednički finansirati Republika, Pokrajina i Grad, a prema najavama, vrednost investicije će biti oko 700 miliona dinara. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, za rekonstrukciju Sentandrejskog mosta biće izdvojeno oko 80 miliona dinara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo