Saradnja Vojvodine i Valensije


Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je, u okviru stručne posete pokrajini Valensija

koju su organizovali Zadružni savez Vojvodine i Ambasada Španije u Srbiji, posetio Savez poljoprivrednih zadruga Valensije, gde je sa generalnim direktorom pokrajinskog Ministarstva Valensije za poljoprivredu, zaštitu životne sredine, klimatske promene i ruralni razvoj Rohenom Lijanesom Ribasom razgovarao o mogućem unapređivanju saradnje u oblasti poljoprivrede i zadrugarstva između naše dve pokrajine.

Mr Radojević je istakao da zadrugarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju i španske kolege upoznao sa potencijalima naše pokrajine uz naglasak da domaće zadrugarstvo treba ojačati. On je naglasio da je to izvodljivo i putem primera dobre prakse, koji se u Valensiji primenjuju u okviru složenih zadruga, a što bi moglo biti iskorišćeno i u Vojvodini.

Predstavnici Savez poljoprivrednih zadruga Valensije, upoznali su vojvođansku delegaciju sa značajem izvoznog potencijala pokrajine Valensije, i zadružnog organizovanja, pogotovo sa aspekta koristi za poljoprivredne proizvođače. Izneli su podatak o postojanju 355 zadruga u Valensiji, od kojih su 322 zadruge prvog reda, dok su 23 složene zadruge koje objedinjuju više zadruga u svom sastavu.

Delegacija iz Vojvodine i domaćini u Valensiji, složili su se da se kroz modernizaciju zadruga i stimulisanje udruživanja u složene zadruge postiže unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, što je zajednički cilj svih učesnika u poljoprivrednoj delatnosti.

Delegacije iz Vojvodine, u čijem sastavu su bili i predsednik i sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i Jelena Nestorov Bizonj, predstavnici više vojvođanskih zadruga, Garancijskog fonda APV i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, posetila je državnu veletržnicu „MERCAVALENCIA“, čiji su osnivači Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo finansija. Značajno je da je veletržnica „MERCAVALENCIA“ osnovana 1966. godine sa ciljem zaštite nacionalnih interesa u unapređenju ponude i distribucije poljoprivrednih proizvoda i hrane.

Održan je i sastanak sa predstavnicima složene zadruge „Anecoop“ u Valensiji, u čijem sastavu se nalazi 68 osnovnih zadruga i preduzeća, koji zajedno okupljaju 27.000 poljoprivrednika. U razgovoru sa predstavnicima delegacije iz Vojvodine, zaključeno je da u Vojvodini postoje realni potencijali za uspostavljanje saradnje sa zadrugom „Anecoop“, kako u oblasti regionalno orijentisane zajedničke proizvodnje, tako i u zajedničkoj proizvodnji za druga tržišta.