18.11.2017.

Saradnja Vojvodine i Pekinga: Poljoprivreda, IT, gajenja lekovitog bilja za potrebe kineske tradicionalne medicine...


Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je visoku političko-privrednu delegaciju Grada Pekinga

na čelu sa generalnim direktorom pekinške Komisije za zdravstvo i planiranje porodice Fang Lai Jingom.

Susret je usledio za samo dva meseca nakon susreta gradonačalnika Pekinga Čen Đininga sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem u Novom Sadu, kada je ocenjeno da postoje značajne mogućnosti za saradnju AP Vojvodine i Grada Pekinga.

Milićević i Fang Lai Jing su se složili da je današnji sastanak iskorak u konkretizaciji ideja o saradnji.

Milićević je sagovornike iz Pekinga upoznao sa potencijalnima Vojvodine za postizanje vrhunskih rezultata u oblasti poljoprivrede, ubrzanim razvojem IT sektora, kao i značajnim potencijalima za saradnju u oblasti zdravstva i nauke i ukazao da je Pokrajinska vlada spremna za pružanje pune podrške u realizaciji konkretnih zajedničkih projekata.

Delegacija Grada Pekinga, u kojoj su bili i predstavnici „Tong Ren Tang grupe“, koja se bavi proizvodnjom kineskih tradicionalnih lekova već više od tri veka i predstavlja kineski nacionalni farmaceutski brend, pokazala je interesovanje za mogućnost gajenja lekovitog bilja u AP Vojvodini za potrebe kineske tradicionalne medicine.

Nakon razmene ideja Milićević i Fang Lai Jing zaključili su da će naredni sastanci biti uskoro organizovani na nivou radnih timova o konkretnim projektima.
Na sastanku u Pokrajinskoj vladi, učestvovali su pokrajinski sekretari doc. dr Zoran Gojković, mr Vuk Radojević i Ognjen Bjelić, predstavnici Razvojne agencije Vojvodine i Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“.

U delegaciji Grada Pekinga bili su i predstavnici Uprave za kinesku tradicionalnu medicinu, Kancelarije za spoljne poslove Pekinga i Centra za međunarodno razmenu u oblasti kineske tradicionalne medicine.

foto: ilustracija

POPULARNO