Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope: Danas tender za prugu Budimpešta-Beograd


Stvoriće mogućnosti da se dođe sa evropskog dela mora do kopna u centralnoj Evropi

Premijer Mađarska Viktor Orban istakao je danas, na otvaranju 6. Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti, da je saradnja sa Pekingom važna za razvoj Evrope, te je najavio da će danas biti objavljen tender za rekonstrukciju pruge Budimpešta-Beograd.

Orban je u obraćanju ukazao da je nekada Evropa bila potrebna za modernizaciju Kine, a da je sada nastupio period kada je za razvoj Evrope neophodno da u njemu učestvuje istok sa svojom tehnologijom i finansijama.

"Od uspeha te saradnja zavisiće i uspeh cele Evrope, a od koje će profitirati cela EU", podvukao je Orban.

Mađarski premijer najavio je da će danas biti objavljen tender za rekonstrukciju železničke pruge između Budimpešte i Beograda.

"Ovo je prvi važan projekat koji je uspostavljen u saradnji Kine sa zemljama članicom EU i kandidatom za prijem u članstvo unije.  Stvoriće mogućnosti da se dođe sa evropskog dela mora do kopna u centralnoj Evropi", objasnio je Orban.

Prema njegovim rečima, saradnja Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koje se nalaze između glavnih evropskih sila Nemačke i Rusije uspostavljena je kako bi se podstakao privredni rast kontinenta.

Orban je ukazao da će region centralne i istočne Evrope u narednom periodu postajati sve značajniji ekonomski prostor na kontinentu, i da čini prostor od 129 miliona stanovnika sa 16 zemalja.

Podsetio je da je od tih 16 zemalja 11 učlanjeno u EU, a pet su kandidati.

"Verujemo i mislimo da Evropa ne sme da postane tvrđava, jer ako to učini ispustiće mogućnost razvoja. Ne treba da zatvori vrata, posebno sada kada se suočava sa izazovima na koje možemo da odgovorimo samo ako imamo snažne saveznike“, podvukao je mađarski premijer.

Rekao je da 16 zemalja centralne i istočne Evrope na saradnju sa Kinom gleda kao na odličnu priliku, a tokom proteklih šest sastanaka proširen je okvir kooperacije.

„Naša saradnja postala definišući faktor veza između Kine i Evrope“, naglasio je Orban.

Istakao je da globalna ekonomija prolazi kroz značajne transformacije, a Kina nudi kapacitete sa kojima možemo da primenimo investicije u centralnoj i istočnoj Evropi za koje ne bi bilo resursa.

Vidimo da su u ovom globalnom poretku koji je uspostavljen velike kompanije sa istoku već prisutne na glavnim evropskim tržištima. One su vodeće u digitalnoj tranziciji, što će biti odlučujuće u nacionalnim ekonomijama“, objasnio je Orban.

Podvukao je da inicijativa kineskog predsednika Si Đipinga "Jedan pojas, jedan put" predstavlja novi oblik globalizacije, gde svet nije dalje podeljen na nastavnike i đake, već zasnovan na međusobnom poverenju i međusobnim prednostima.

"Mi iz centralne i istočne Evrope smo zainteresovani za ovu inicijativu. Ponosan sam što je Mađarska prva potpisala ovaj sporazum od evropskih zemalja", istakao je on.

Mađarski premijer ukazao je da će na ovogodišnjem samitu posebno težište biti finansijska saradnja, odnosno pokretanje druge faze Centralnoevropskog investicionog fonda.

Prva faza, kako je dodao, uspešno je završena i sada će biti potpisan novi sporazum za drugu fazu.

"Kina i centralna i istočna Evropa su geografski udaljeni, ali to samo još više podvlači značaj naših veza“; rekao je Orban.

I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvuje na Samitu, a  kako je najavljeno imaće i nekoliko bilateralnih sastanaka.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo, ilustracija