Rotary talent night: Novosadski rotarijanci sakupili 350.000 dinara za mlade robotičare


Rotari klub "Novi Sad-Dunav" pomogao je sa 350.000 dinara timu robotičara "M41+", koji čine studenti Mehatronike sa Fakulteta tehničkih nauka

da se pripreme za nastup sledeće godine na prestižnom evropskom takmičenju u robotici Eurobot 2018.

Rotarijanci su sredstva prikupili zahvaljujući donatorima i gostima na tradicionalnoj manifestaciji "Rotary talent night", koja je sinoć održana u zgradi Rektorata. Prikupljena sredstva namenjena su mladim robotičarima za kupovinu delova za izradu robota kojim će se predstaviti na takmičenju.

- Reč je o izvrsnim studentima i nepobitna je činjenica da robotičari predstavljaju pravi intelektualni brend Novog Sada, Vojvodine i Srbije - kazala je predsednica Rotari kluba "Novi Sad-Dunav" Svetlana Knežević.

Tim robotičara "M41+" pre dve godine je bio četvrti u Evropi, prošle godine je bio treći, a ove godine drugi.

- Sada želimo da nastavimo niz i da budemo prvi - poručili su robotičari, a njihov profesor Branislav Borovac rekao je da veruje da oni mogu da postignu takav uspeh, iako ni izbliza nemaju dovoljno sredstava na raspolaganju kao njihove kolege iz razvijenijih evropskih zemalja.

Zahvaljujući novosadskoj Galeriji "Bel Art" i Osnovnoj školi "Ivan Gundulić" održana je i aukcija umetničkih slika, a sva prikupljena takođe su ušla u fond pomoći robotičarima.

Studentske ekipe Fakulteta tehničkih nauka već 17 godina predstavljaju Srbiju na evropskom takmičenju robotike, ali i svake godine kubure sa novcem koji im je potreban za put i boravak.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Rotari klub Novi Sad-Dunav

POPULARNO