Radnicima povišica - gazdama olakšice


Srpska premijerka Ana Brnabić najavila je da će do kraja godine biti doneta mera o povećanju neoporezivog dela zarada, koja će se primenjivati od 1.januaa naredne godine

Nije mogla da kaže za koliko će se povećati neoporezivi deo zarada, ali je objasnila da će to rasteretiti poslodavce i da će se videti da li će oni više prijavljivati radnike odnosno kakvi će biti efekti te mere.

- Ako efekti te mere budu dobri, biće nastavljeno sa merama za rasterećenje poslodavaca – najavila je premijerka Ana Brnabić.

Kako su poslodavci upravo to tražili, pa čak i uslovili povećanje minimalne zarade za 10 odsto od početka naredne godine, za očekivati je ne samo da se poveća broj prijavljenih radnika koji sada rade na crno, već i da sadašnji zaposleni osete u svom džepu mere države o povećanju neoporezivog dela zarada. Tim pre što je nedavno i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, izjavio da bilo koje rasterećenje privrede ostavlja prostor za povećanje zarada.

- Bilo da je reč o povećanju neoporezivog dela plate ili smanjenju poreza na zarade za 2 ili 3,5 odsto, o čemu se takođe spekuliše poslednjih dana. Budžet mora da se puni kroz realno veću privrednu aktivnost, a ne kroz povećanje nameta na onog ko jedino nešto radi i stvara u zemlji. Dok se taj problem ne reši, prostora za povećanje plata u realnom sektoru neće biti – rekao je Atanacković.

Fiskalni savet Srbije je, analizirajući sadašnji i izradu budžeta za 2018.godinu, izračunao da je budžetski prostor od 0,3 odsto BDP odnosno 15 milijardi dinara, u narednoj godini moguće iskoristiti za smanjenje poreskih nameta. Prema računici FS S sa ekonomskog stanovišta, prioritet bi bilo smanjenje poreza i doprinosa na zarade. U ovom slučaju, budžetski prostor, od 15 milijardi dinara bi omogućio da se porezi i doprinosi u proseku smanje sa 64 na 62 odsto prosečne zarade.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO