21.11.2017.

Radnici pošta u štrajku - poslovi u skladu sa Uredbom o minimumu procesa rada


Zaposleni u "Poštama Srbije" protestovali su sinoć ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu, a za danas su najavili štrajk

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije Zoran Pavlović kazao je da je protest protekao mirno i bez incidenata, kao i da će nastaviti sa protestima dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

"Sada nam je osnovni zahtev da se vrate suspendovani zaposleni bez posledica materijalne odgovornosti, a tu su i ostali zahtevi kao što je smena direktorke Mire Petrović koja je uzrok svih problema", kazao je Pavlović.

Dodao je da su protestu prisustvovali i predstavnici Policijskog sindikata Srbije, Vojnog sindikata Srbije, predsednik Udruženja sindikata vojnih penzionera Srbije Jovan Tamburić, kao i pripadnici nekih nevladinih studentskih organizacija.

Pavlović je rekao da će se danas održati štrajk koji je najavljen pre 10 dana i dodao da "je deo štrajkačkog odbora suspendovan". Za vreme štrajka u poštama će biti obavljani poslovi u skladu sa Uredbom o minimumu procesa rada.

On je dodao da će u sredu, 22. novembra od 17 časova radnici "Pošte Srbije" krenuti u protestnu šetnju od Takovske ulice, ka Trgu Nikole Pašića, pa Prizrenskom ulicom do Zelenog venca, preko Brankovog mosta do Tržnog centra "Ušće" u Beogradu, kao i da će se vraćati istom putanjom.

Kako je saopštio Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije, radnici Pošta Srbije traže smenu direktorke Mire Petrović kojoj je v.d. mandat istekao 12. septembra, kao i da budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija provere poslovanje tog javnog preduzeća.

Na listi njihovih zahteva je i povećanje zarada, smena Nadzornog odbora Pošte Srbije, kao i da se radnici koji rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima prevedu u radni status na određeno vreme, obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori sa penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.

Zahtev Samostalnog sindikata poštanskih radnika je i da se povuku rešenja o suspenzijama radnika Pošte koji su se okupljali ispred glavnih poštanskih centara u Beogradu i Novom Sadu van radnog vremena.

Predsednik tog sindikata Zoran Pavlović ocenio je ranije da je dogovor premijerke Ane Brnabić i reprezentativnih sindikata "Pošte Srbije" o odustajanju od generalnog štrajka očekivan, ali da sindikat neće odustati od protesta, ali ni od štrajka.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO